Liderul Casei Albe dorește să se pună la adăpost, în perspectiva unor posibile acuzații care îl vizează *Democrații promit o rezistență acerbă
Printr-o decizie ce-și poate lăsa amprenta asupra justiției americane timp de decenii, președintele Donald Trump l-a nominalizat pe judecătorul Brett Kavanaugh pentru Curtea Supremă a SUA, încercând să consolideze astfel controlul conservatorilor asupra celei mai înalte instanțe din țară. Alesul Casei Albe mai are însă de obținut aprobarea Senatului, acolo unde republicanii dispun de o majoritate fragilă.
Kavanaugh, în vârstă de 53 de ani, judecător la Curtea de Apel a circuitului din Districtul Columbia, este cunoscut pentru poziționările ideologice ultraconservatoare. Având în vedere vârsta sa şi faptul că numirile la Curtea Supremă sunt pe viaţă, el poate influența cea mai înaltă instanță din SUA timp de decenii. Kavanaugh a mai obţinut o dată aprobarea Senatului SUA, după ce a fost desemnat, în 2003, de preşedintele de atunci, George W. Bush, la Curtea de Apel din Columbia. Votul în favoarea sa a venit însă abia după trei ani, deoarece unii reprezentanţi ai Partidului Democrat l-au acuzat de partizanat excesiv. Anterior numirii, el ocupase o funcţie înaltă la Casa Albă și, înainte de aceasta, fusese implicat în două dintre cele mai controversate episoade din politica americană. Kavanaugh a făcut parte din echipa lui George W. Bush la contestata renumărare a voturilor din Florida, în alegerile prezidențiale din 2000, și a lucrat cu procurorul independent Kenneth Starr, care a furnizat republicanilor probe în efortul lor de a-l suspenda pe fostul președinte al SUA, Bill Clinton.
Pe placul lui Trump
În 2009, Kavanaugh şi-a schimbat brusc poziţia faţă de ancheta lui Starr, susţinând că preşedinţii americani ar trebui să aibă imunitate faţă de procesele civile şi penale şi să nu poată fi anchetaţi în timpul mandatului. Această viziune pare să fie pe placul lui Trump, confruntat cu perspectiva unor deliberări ale judecătorilor Curții Supreme într-o serie de chestiuni cu o semnificație personală pentru actualul președinte și administrația sa, cum ar fi câteva procese civile în așteptare contra liderului de la Casa Albă și eventualele consecințe ale anchetei procurorului special Robert Mueller în privința presupusului amestec al Rusiei în alegerile din SUA.
Chuck Schumer, liderul democraţilor din Senat, a denunţat nominalizarea lui Kavanaugh, afirmând că acesta este reprezentantul grupurilor de influenţă de dreapta, ce încearcă să erodeze dreptul la avort, libertăţile şi asistenţa medicală de care beneficiază milioane de americani.
Kavanaugh urmează să-l înlocuiască pe un alt judecător conservator, Anthony Kennedy, care și-a anunțat retragerea la vârsta de 81 de ani. Nominalizarea sa nu schimbă astfel balanța ideologică de la Curtea Supremă, unde există o majoritate conservatoare de 5-4, dar ar putea împinge și mai mult viziunea instanței spre dreapta, în chestiuni cruciale, cum ar fi controlul asupra armelor, pedeapsa capitală, dreptul de vot și drepturile homosexualilor.