x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul de Securitate al ONU cere respectarea totală a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza

Consiliul de Securitate al ONU cere respectarea totală a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza

23 Mai 2021   •   22:00
Consiliul de Securitate al ONU cere respectarea totală a acordului de încetare a focului în Fâșia Gaza
Sursa foto: Hepta

Consiliul de Securitate al ONU a lansat un apel la respectarea totală a acordului de încetare a focului între Israel şi Hamas, scrie AFP.

"Membrii Consiliului de Securitate au salutat anunţul încetării focului, începând cu 21 mai, şi au recunoscut rolul important jucat de Egipt" se arată într-un document aprobat de SUA după ce a fost retras un paragraf privind condamnarea violenţelor.

"Consiliul de Securitate lansează un apel la respectarea totală a încetării focului", ses arată în textul propus de China, Norvegia şi Tunisia, care menţionează  că ţările membre "deplâng pierderile civile cauzate de violenţe". Totodată, acestea "subliniază necesitatea imediată de asistenţă umanitară pentru populaţia civilă palestiniană, în special în Gaza, şi sprijină apelul secretarului general al ONU adresat comunităţii internaţionale pentru a reconstrui" enclava palestiniană.

Iniţiatorii documentului subliniază că este "este important să se ajungă la o pace completă, bazată pe conceptul unei regiuni în care două state democrate și vecine, Israelul şi Palestina, să trăiască cu frontiere sigure şi recunoscute".

Administrația americană a respins trei declaraţii şi un proiect de rezoluţie inițiat de Franța care insista să înceteze imediat ostilităţile şi îndemna la distribuirea, fără obstacole, de ajutoare umanitare în Gaza.

Începând cu 10 mai, circa 248 de palestinieni, printre care 66 de copii, au murit, în acest conflct. Totodată, 12 persoane şi-au pierdut viaţa în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă şi un soldat.
 

×
Subiecte în articol: onu fasia gaza