x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul de Securitate al ONU: Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente asupra centralei Zaporojie

Consiliul de Securitate al ONU: Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente asupra centralei Zaporojie

24 Aug 2022   •   17:01
Consiliul de Securitate al ONU: Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente asupra centralei Zaporojie

În Consiliul de Securitate al ONU s-a discutat problema centralei nucleare de la Zapoprojie. Rusia și Ucraina se acuză reciproc pentru bombardamente. ONU a cerut încetarea activităților militare în zonă, scrie AFP.

"Forţele armate ucrainene continuă practic zilnic să bombardeze teritoriul centralei nucleare, provocând un risc real de accident radioactiv cu consecinţe catastrofale pentru continentul european pe ansamblu", a spus ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, care a convocat reuniunea.  

El a cerut Occidentului "să înceteze să-şi mai acopere protejatul ucrainean".

"Colegii noştri trăiesc într-o realitate paralelă, în care armata rusă bombardează singură centrala pe care o apără", a afirmat Nebenzia.

''Nimănui nu-i trece prin cap că Ucraina şi-ar putea lovi propria centrală nucleară, creând un risc enorm de catastrofă nucleară pe propriul ei teritoriu. Încă o dată Rusia are obrăznicia să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate pentru a discuta despre propriile provocări şi despre propriile sale acţiuni teroriste", a replicat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghei Kisliţa, acuzând Rusia de "şantaj".

Cele două țări aflate în conflict au asigurat că vor să permită accesul unor inspectori AIEA la centrală.
"Este într-adevăr important ca această misiune să aibă loc astfel încât comunitatea internaţională să poată vedea realitatea şi nu o piesă de teatru rusesc", a afirmat Serghei Kisliţa. Omologul său rus a spus că speră ca AIEA "să poată confirma realitatea situaţiei".

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri politice, Rosemary Di Carlo, a cerut încetarea activităților militare în zonă. 

O nouă reuniune a Consiliului de  Securitate al ONU are loc în această dimineață la cererea SUA, Franței și Marii Britanii despre invazia rusă în Ucraina.

 

×
Subiecte în articol: Consiliul de Securitate ONU Zaporojie