Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjoern Jagland, a anunţat astăzi, la Strasbourg, crearea unui program de formare a cel puţin 400 de mediatori care vor avea rolul de a facilita integrarea romilor, anunţă AFP.
"Putem şi vom face acest lucru, acesta va fi mijlocul care va permite romilor să facă legătura cu societatea civilă", a declarat Jagland, într-o conferinţă comună cu comisarul european pentru Justiţie, Viaviane Reding.
"Avem resursele financiare pentru a forma peste 400 de mediatori şi circa 100 de jurişti, anul viitor", a mai precizat Jagland, înaintea unei reuniuni la nivel înalt a reprezentanţilor celor 47 de state ale Consiliului Europei, dintre care 27 de ţări sunt membre ale UE.
Membrii Consiliului urmau să adopte în această după-amiază "Declaraţia de la Strasbourg", care va trasa o lista de priorităţi care vizează demersuri "precise şi coerente", la toate nivelurile, în scopul de a asigura autonomia celor 12 milioane de romi care trăiesc pe continentul european.
Procedura împotriva Franţei a fost suspendată, nu anulată
Viviane Reding a afirmat astăzi că romii "vor fi una dintre priorităţile preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2011".
"Vor avea loc mai multe reuniuni ministeriale şi o mare conferinţă. Vrem o dinamică crescută pentru a-i scoate pe romi din situaţia în care se află", a mai spus Reding.
Întrebată despre situaţia Franţei, Reding a reafirmat că procedura de încălcare a tratatelor împotriva acestei ţări n-a fost decât "suspendată" şi că nu va fi anulată decât atunci când Hexagonul îşi ma modifica efectiv legislaţia.
"Guvernul francez a prezentat proiectele sale de modificare a legislaţiei, deci a recunoscut că se afla într-o infracţiune", a spus comisarul pentru Justiţie.
Viviane Reding a estimat că va fi nevoie de patru săptămâni pentru a se verifica dacă a fost vorba de discriminare în Franţa, în ceea ce priveşte expulzarea romilor.
Citește pe Antena3.ro