x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul Federaţiei Ruse se pronunţă pentru recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei

Consiliul Federaţiei Ruse se pronunţă pentru recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi Abhaziei

25 Aug 2008   •   00:00

11:03 ● Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, s-a pronunţat pentru o recunoaştere a republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, decizia revenind de acum Executivului rus, relatează AFP.



Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus, s-a pronunţat pentru o recunoaştere a republicilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia, decizia revenind de acum Executivului rus, relatează AFP.

Cei 130 de senatori prezenţi au adoptat în unanimitate o declaraţie care cere preşedintelui rus Dmitri Medvedev să recunoască independenţa celor două teritorii, într-o şedinţă extraordinară.

"Rusia a respectat timp de 15 ani integritatea teritorială a Georgiei", a declarat preşedintele Consiliului Federaţiei, Serghei Mironov, în deschiderea şedinţei.
"Astăzi, după agresiunea Georgiei împotriva Osetiei de Sud, relaţiile nu vor mai fi niciodată aceleaşi", a adăugat el, calificând drept "genocid" ofensiva forţelor georgiene în această republică separatistă.
"Nici Abhazia, nici Osetia de Sud, nu vor mai trăi vreodată în acelaşi stat cu Georgia", a subliniat preşedintele abhaz, Serghei Bagapş.

Omologul său din Osetia de Sud, Eduard Kokoiti, a declarat la Ţhinvali, capitala republicii separatiste, a "devenit Stalingradul caucazian" într-o aluzie la bătălia de la Stalingrad din 1943.

Duma (Camera inferioară a Parlamentului) ar urma de asemenea să voteze un text similar, în cadrul unei sesiuni extraordinare care va începe la ora locală 12.00 (11.00, ora României).

Grupul parlamentar formaţiunii Rusia Unită din Duma de Stat susţine un proiect de rezoluţie care cere preşedintelui Dmitri Medvedev să recunoască cele două republici, a declarat anterio Konstantin Kosacev, şeful Comisiei de Afaceri Externe din Duma, citat de agenţia Interfax.
"Acum este posibil să declarăm clar că punctul final al acestor ani de confruntare nu poate fi decât o recunoaştere juridică a independenţei republicilor, independente de facto, Abhazia şi Osetia de Sud", a declarat un lider al grupului Rusiei Unite, Tatiana Iakovleva.
"În situaţia în care (preşedintele georgian Mihail) Saakaşvili are ca scop să facă Georgia al 51-lea stat american, republicile care nu doresc să devină colonii americane (...) au nevoie de ajutor din partea noastră", a conchis ea.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe