x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consiliul JAI a decis: 40.000 de solicitanți de azil pot fi transferați spre țările din blocul comunitar, în următorii doi ani. Ce se va întâmpla cu ceilalți 120.000 de migranți

Consiliul JAI a decis: 40.000 de solicitanți de azil pot fi transferați spre țările din blocul comunitar, în următorii doi ani. Ce se va întâmpla cu ceilalți 120.000 de migranți

14 Sep 2015   •   20:31
Consiliul JAI a decis: 40.000 de solicitanți de azil pot fi transferați spre țările din blocul comunitar, în următorii doi ani. Ce se va întâmpla cu ceilalți 120.000 de migranți

Miniştrii de interne din UE au dat luni aprobarea finală pentru transferul în următorii doi ani a 40.000 de solicitanţi de azil din Italia şi Grecia spre alte ţări din blocul comunitar, relatează DPA, menţionând, pe de altă parte, că aceştia nu par să fi găsit un teren comun pentru o înţelegere în privinţa celorlalţi 120.000 de migranţi, a căror redistribuire în cadrul blocului comunitar a fost propusă săptămâna trecută de Comisia Europeană.

'Este un mesaj politic important. Într-adevăr, primele relocări ale persoanelor care au nevoie de protecţie internaţională pot începe rapid', a declarat ministrul luxemburghez pentru imigraţi şi azil, Jean Asselborn, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.

Decizia din cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles deschide calea pentru înfiinţarea de aşa-numite 'hotspot'-uri în Grecia şi Italia pentru a-i înregistra pe refugiaţi şi a determina care dintre ei au motive reale pentru a solicita azil.

Această relocalizare se desfăşoară pe o bază voluntară, ţările UE angajându-se până în prezent să preia 32.256 de solicitanţi de azil din cei 40.000 care ar trebui transferaţi până la sfârşitul anului.

Potrivit unei purtătoare de cuvânt a CE, primele transferuri de solicitanţi de azil ar putea avea loc 'în următoarele săptămâni'.

În ceea ce priveşte ceilalţi 120.000 de solicitanţi de azil, pentru preluarea cărora CE a propus cote obligatorii săptămâna trecută, miniştrii de interne nu au ajuns încă la un acord.

Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a subliniat necesitatea unui răspuns urgent la 'dramele umanitare' din Europa, în timp ce omologul său german Thomas de Maiziere a spus că miniştrii 'lucrează în acest sens, însă nu ştiu dacă vom reuşi astăzi'.

'Credem că soluţia nu o reprezintă cotele', a declarat la Bruxelles ministrul slovac de interne, Robert Kalniak. Frontierele deschise din Europa ar face imposibil ca refugiaţii să poată fi ţinuţi într-o ţară pe care nu au ales-o, a adăugat el.

×