x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Consulul Iulia Buje, înlocuită de soţul său

Consulul Iulia Buje, înlocuită de soţul său

16 Iul 2009   •   00:00

Succesorul consulului general al României la Torino, Iulia Buje, rechemată în centrală după declaraţii la adresa ministrului italian de Interne, va fi chiar soţul acesteia, Alexandru Mugurel Buje. Asta în cazul în care Comisia pentru Politică Externă a Parlamentului aprobă propunerea ca Buje să ocupe această funcţie, transmite Mediafax, care citează surse guvernamentale.



Potrivit aceloraşi surse, Iulia Buje, va ocupa în continuare un post de funcţionar consular la Torino, dar fără atribuţii de conducere.

Alexandru Mugurel Buje a fost în trecut consul general al României la Milano, dată la care soţia sa îi era asistentă, după cum susţin membri ai comunităţii româneşti din Italia, ea având de fapt titulatura de consul. El a fost înlocuit la Milano de Tiberiu Dinu, diplomat a cărui rechemare de la post a fost cerută de premier, în primăvara acestui an.

SCANDAL DE PRESĂ
Iulia Buje a intrat în atenţia presei în iarna acestui an, mai exact în februarie când a susţinut, într-o declaraţie acordată ziarului "Cotidianul", că, în perioada 1998-2000, actualul ministru de Interne italian, Roberto Maroni, a sunat de mai multe ori la Consulatul de la Milano pentru a interveni în favoarea a trei angajaţi români ai săi.

Iulia Buje, care era consul la Milano în acea perioadă, a susţinut că a vorbit personal de două ori cu Roberto Maroni, care dorea reglementarea situaţiei celor trei români, printre care o menajeră.

Maroni, pe atunci parlamentar şi care fusese ministru de Interne în 1994-1995, ştia că aceşti români lucrau ilegal în Italia, a mai precizat Iulia Buje, potrivit "Cotidianul". După aceste declaraţii, Iulia Buje a fost subiectul unei anchete MAE, iar la 14 aprilie Guvernul a aprobat hotărârea prin care Iulia Buje a fost rechemată din postul de consul la Torino.

×
Subiecte în articol: externe buje