x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CONTRABANDĂ / Armele pentru Finlanda trec prin România

CONTRABANDĂ / Armele pentru Finlanda trec prin România

de Mihaela Matachita    |    20 Noi 2008   •   00:00

Autorităţile din Finlanda se confruntă cu numărul tot mai mare de arme care pătrund ilegal în această ţară în urma unor transporturi tranzitând şi România, a relatat cotidianul Helsingin Sanomat în ediţia online.



În Finlanda sunt peste 1,5 milioane de arme la o populaţie de cinci milioane de locuitori, fapt ce demonstrează existenţa unei reţele a armelor de foc în această ţară nord-europeană.

Poliţia are o misiune aproape imposibilă, încercând să controleze vânzarea, schimbul, furtul sau importul de arme de foc. Peste 60.000 de astfel de arme îşi schimbă proprietarul legal în fiecare an, în timp ce registrul armelor de foc de la Ministerul de Interne este învechit şi nu este coroborat cu statisticile. Diferite estimări arată că numărul armelor ilegale din Finlanda este de 20.000-100.000. Armele dezactivate pot fi cumpărate fără permis de portarmă, dar multe dintre ele sunt reparate clandestin. Acestea nu sunt înregistrate nicăieri, astfel că Poliţia nu le poate monitoriza.

FILIERA TRANSNISTREANĂ
Armele vechi ajung în statele UE din ascunzătorile de arme lăsate în urmă de armata sovietică în Ucraina şi Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova şi a cărei economie depinde de contrabandă. Ruta acestor transporturi traversează România şi Bulgaria, state membre UE. Armele intră uşor în UE deoarece în actele oficiale sunt trecute ca fiind dezactivate, în principal ca fier vechi.

Totodată, ca urmare a războaielor din Balcani din anii ’90, pe piaţa armelor de foc a UE, se regăsesc în special arme din Serbia şi Croaţia. Mai multe grenade din timpul acestor conflicte sângeroase au fost descoperite asupra membrilor Bat Club, grup criminal din Finlanda.
    

×
Subiecte în articol: externe