x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Contract de 5,7 milioane de dolari pentru baza de la Deveselu

Contract de 5,7 milioane de dolari pentru baza de la Deveselu

25 Mar 2013   •   20:24
Contract de 5,7 milioane de dolari pentru baza de la Deveselu
Sursa foto: US Central Command

Statele Unite ale Americii au acordat un nou contract în valoare de 5,7 de milioane de dolari pentru baza de la Deveselu, din România, după ce un alt contract în valoare de 3,3 milioane de dolari a fost atribuit în decembrie 2012, anunţă Ambasada SUA la Bucureşti.

Contractul are o durată de 31 de luni şi este încheiat pentru servicii de mentenanţă şi utilităţi la Baza Deveselu. El a fost atribuit de către Armata SUA unei firme americane, Exelis Systems Corporation, informează sursa citată.

"În sprijinul Fazei a II-a a proiectului scutului antirachetă din Europa, Comandamentul Naval al SUA (NAVFAC) de la Napoli, din Italia, a atribuit la 19 martie un contract pe 31 luni de servicii de mentenanţă (BOSS - Base Operations and Services Support) firmei americane Exelis Systems Corporation. Contractul cu o valoare de 5,7 milioane de dolari va fi realizat la Baza Deveselu din judeţul Olt, în România", se arată în comunicatul Ambasadei SUA, remis Jurnalului Naţional.

Contractul BOSS acoperă toate aspectele privind locuirea, alimentaţia, depozitarea şi distribuţia de combustibili, aprovizionarea şi mentenenţa, inclusiv serviciile de instalaţii, electrificare, apă.


Misiunea diplomatică americană precizează că acest contract vine după ce Corpul de Genişti al SUA staţionat în Europa a atribuit, la 22 decembrie 2012, un contract pe opt luni în valoare de 3,3 milioane de dolari firmei româneşti, SC Glacial PROD SRL, cu sediul în judeţul Ilfov, pentru construcţia unor facilităţi temporare pentru Baza de la Deveselu.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al SUA din Europa trebuie să devină operaţională în 2015.

Ambasada SUA la Bucureşti a precizat în urmă cu o săptămână că nu va fi afectată contribuţia SUA la apărarea statelor NATO din Europa şi faza a II-a a programului scutului antirachetă din România va rămâne în acelaşi calendar şi în acelaşi buget după ce Administraţia de la Washington a informat că a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa.

Această ajustare are în vedere renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA urmare a ameninţărilor din partea Coreei de Nord.

×
Subiecte în articol: scut antiracheta deveselu