x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Conturi spionate - Un program secret al Casei Albe, pe banii altora

Conturi spionate - Un program secret al Casei Albe, pe banii altora

de Anca Aldea    |    24 Iun 2006   •   00:00
Conturi spionate - Un program secret al Casei Albe, pe banii altora

Administratia Bush a facut ieri publica o informatie senzationala. Departamentul Trezoreriei spioneaza tranzactiile financiare internationale a mii de oameni.

Reponsabili americani din cadrul Departamentului de Trezorerie au avut acces la o baza de date internationala, care are sediul al Bruxelles, si au analizat mii de tranzactii bancare in cadrul unui program secret initiat imediat dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, scrie ziarul New York Times. Informatia a fost confirmata de insusi secretarul Trezoreriei, John Snow, iar potrivit unuia dintre adjunctii sai, Stuart Levey, autoritatile americane au luat aceasta decizie abia dupa ce au aflat ca New York Times are intentia de a publica aceste dezvaluiri. Ca si in alte cazuri, ziarului i s-a cerut sa nu publice articolul, cu mentiunea ca dezvaluirea unor astfel de informatii ar putea afecta eficienta programului.

"LEGAL SI CORECT". Potrivit ziarului sus-citat, oficialii americani s-au aparat, afirmand ca programul de urmarire a tranzactiilor financiare internationale s-a limitat la monitorizarea persoanelor suspectate de legaturi cu reteaua terorista al-Qaeda. In acest sens a fost folosita o baza de date uriasa a unei institutii financiare din Belgia - SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) - unde se afla informatii din aproximativ 7.800 de banci din intreaga lume. Responsabilii americani din domeniul luptei antiteroriste au incercat sa patrunda in baza de date a SWIFT inca din anii ’90, dar au intampinat rezistenta, scrie un alt ziar, Washington Post. Dupa atacurile din "martea neagra", presedintele Bush a invocat o lege internationala care permite "investigarea, regularizarea sau interzicerea oricarei tranzactii financiare straine legate de o amenintare nefireasca si extraordinara". Programul secret rezultat este, pentru autoritatile de la Washington, "un instrument vital" in lupta antiterorista. Potrivit oficialilor citati de New York Times, datele accesate de Departamentul Trezoreriei prin intermediul SWIFT au ajutat la capturarea lui Riduan Isamuddin Hambali, suspectat pentru organizarea atacurilor din 2002 din Insula Bali.

Stuart Levey, subsecretar de stat in cadrul Departamentului Trezoreriei, apara existenta programului, afirmand ca, prin urmarirea unor anumite tranzactii financiare internationale, Washingtonul si-a conturat o imagine "unica si puternica asupra operatiunilor retelelor teroriste si este fara indoiala legal si corect".

DEJÀ-VU. Autoritatile americane au devenit de notorietate atunci cand au recunoscut ca spioneaza convorbirile telefonice ale americanilor si ale cetatenilor altor tari. Ca si acum, Washingtonul a invocat atunci lupta cu terorismul si, implicit, cu Al-Qaeda.

×
Subiecte în articol: externe