x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Convoi umanitar, atacat în Sudan

Convoi umanitar, atacat în Sudan

14 Iun 2009   •   00:00

Membri înarmaţi ai unui trib din sudul Sudanului au atacat vineri un important convoi de nave care transporta ajutoare umanitare pe un fluviu, a indicat un responsabil al ONU, citat de AFP. Ajutoarele erau destinate satului Akobo, situat în apropierea frontierei cu Etiopia, unde 18.000 de persoane s-au refugiat din calea violenţelor tribale la începutul anului.



Convoiul, care transporta 700 de tone de ajutoare umanitare şi era escortat de soldaţi ai armatei din Sud-Sudan /SPLA, ex-rebeli/, plecase din oraşul Nassir vineri, pe fluviul Sobat, dar a fost atacat după 20 km de membri ai tribului Jikany Nuer. Dintre cele 31 de barje, 27 transportau ajutoare produse în cadrul Programului alimentar mondial /PAM/, a indicat Michelle Iseminger, directoare a PAM în Sudanul de Sud.


16 nave ale PAM au revenit la Nassir, parţial jefuite. Despre celelalte 11 nave nu se mai ştie nimic, a subliniat dna Iseminger.
În cursul atacului, zeci de persoane şi-au pierdut viaţa, iar în spitalul local au fost internaţi mai mulţi răniţi, inclusiv soldaţi, afirmă o sursă locală. Responsabili ai ONU însă nu erau în măsură să confirme sâmbătă seara dacă au existat victime.

Fluviul Sobat, un afluent al Nilului Alb, este singura cale de acces spre satul Akobo în sezonul ploilor. Or recentele violenţe interetnice în care se confruntă două triburi rivale au complicat circulaţia pe acest fluviu care străbate zone aflate sub influenţa ambelor comunităţi, Jikany Nuer şi Lou Nuer. Încercând să-i ajute totuşi pe locuitorii satului Akobo, 10 tone de alimente le-au fost paraşutate sâmbătă, a indicat un responsabil al Misiunii Naţiunilor Unite în Sudan /UNMIS/.

×
Subiecte în articol: externe