x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Mai mulţi arbori Sequoia clonaţi vor fi plantaţi în Europa şi Australia

Mai mulţi arbori Sequoia clonaţi vor fi plantaţi în Europa şi Australia

22 Apr 2013   •   16:22
Mai mulţi arbori Sequoia clonaţi vor fi plantaţi în Europa şi Australia

Un ONG din SUA a colnat, în ultimii ani, peste 70 de arbori Sequoia în mii de exemplare, multe astfel de specimene urmând să fie plantate în Europa sau Australia, astăzi, de Ziua Pământului.

Arborii expediaţi în afara SUA sunt colnele a trei copaci Sequoia sempervirens, care au fost doborâţi, secolul trecut.

Din butucii rămaşi încă mai cresc ramuri, însă, inclusiv dintr-un arbore poreclit "Fieldbrook Stump", care a răsărit acum 4.000 de ani şi care măsoară 10,7 metri ca diametru. Înainte de a fi doborât, copacul avea peste 100 de metri înălţime.

"Acesta este primul pas către producţia de masă", spune David Milarch, fondatorul ONG-ului "Archangel Ancient Tree Archive", care s-a ocupat de clonări.

Astăzi, puieţii de 45 de centimetri, replici fidele ale falnicilor arbori, vor fi plantaţi în Australia, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Irlanda, Canada, Germania sau în alte zone ale SUA.

"Trebuie să reîmpădurim planeta. Este imperativ. Pentru a face acest lucru, ne-am gândit că logic ar fi să folosim clone ale celor mai mari şi longevivi arbori care au existat vreodată", a spus Milarch.

Milarch, alături de fii săi Jared şi Jake, caută arbori Sequoia cât mai mari şi longevivi încă din anii '90, în ideea că aceştia sunt cei mai buni candidaţi pentru clonare. Familia a dezvoltat mai multe metode de a obţine replici fidele din ramurile colectate, inclusiv plasarea acestora în borcane cu hormoni şi substanţe nutritive până când le cresc rădăcini.

Specimenele sunt crescute într-un laborator până când sunt suficient de mari pentru a fi plantate. Potrivit ONG-ului, arborii Sequoia sunt cei mai eficienţi în absorbirea dioxidului de carbon, existenţa lor în număr mare putând fi foarte utilă în combaterea efectului de seră.

ONG-ul se aşteaptă ca 10% dintre toţi arborii plantaţi să supravieţuiască. 

×
Subiecte în articol: copaci sequoia sequoia