x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Copil al străzii afgan, în drum spre covorul rosu al premiilor Oscar. Povestea incredibilă a lui Fawad Mohammadi

Copil al străzii afgan, în drum spre covorul rosu al premiilor Oscar. Povestea incredibilă a lui Fawad Mohammadi

19 Feb 2013   •   17:34
Copil al străzii afgan, în drum spre covorul rosu al premiilor Oscar. Povestea incredibilă a lui Fawad Mohammadi

Un copil al străzii afgan este în drum spre Hollywood, spre covorul rosu al premiilor Oscar, într-o poveste cu o intalnire intamplatoare, care i-a adus rolul principal într-un film. Fawad Mohammadi, de 14 ani, vindea hărți străinilor pe o strada din Kabul pentru a-şi hrăni familia, când l-a întâlnit pe regizorul american Sam French. Acum se pregătește pentru primul său zbor cu avionul și pentru prima sa călătorie în afara Afganistanului răvăşit de razboi, direct într-o lume plină de farmec, dincolo de orice şi-ar fi putut imagina un copil de pe străzile din Kabul.

French i-a oferit lui Mohammadi rolul unuia dintre personajele principale din "Buzkashi Boys", un film filmat în întregime în Afganistan și care a fost nominalizat la categoria "Best Live Action Short Film", la Premiile Academiei, pe 24 februarie. Filmul este despre doi tineri crescuţi la Kabul, amândoi visând să devină călăreți "Buzkashi" în dramaticul sport național Afganistan, în care se foloseşte o capră fără cap în loc de o minge, într-o versiune sălbatică de polo. În film, unul dintre băieți este un copil al străzii, exact ca Mohammadi, iar celălalt fiul unui fierar obligat să muncească în atelierul tatălui său, ascuţind capete de topor.

Înaintea călătoriei în SUA, Mohammadi, îmbrăcat într-o geaca de piele si blugi, a declarat pentru AFP că este un mare privilegiu pentru el și pentru ţara pe care o reprezintă şi este foarte bucuros că va întâlni cele mai faimoase superstaruri din lume. Mohammadi, a cărui ambiție este să devină pilot, a declarat că speră să poată vizita cabina avionului, în timpul zborului său la Los Angeles.

Mohammadi este cel mai mic dintre cei șapte frați. Tatăl lor a murit acum câțiva ani, iar el a inceput să câştige bani vânzând gumă de mestecat pe străzi. Ulterior a trecut la a vinde hărți și dicționare pentru străini. A învățat limba engleză pe stradă, locaţie populară pentru străinii care îşi făceau cumpărăturile.

Celălalt băiat "Buzkashi" este Jawanmard Paiz, de aceeaşi vârstă cu Fawad, fiul unui proeminent actor afgan, care joacă rolul unui orfan în film. Ambii băieți aveau 12 ani la data filmărilor.

"Au fost multe provocări logistice", a declarat French. "Am petrecut mai mult de un an în pre-producție, iar la filmări am primit sprijinul guvernului afgan și protecția poliției, în toate locațiile care am filmat."

Băieții vor ajunge miercuri în Los Angeles, înainte cu câteva zile de Oscaruri, costul călătoriei lor fiind acoperit cu ajutorul unei campanii de strângere de fonduri, iar bilete fiind oferite gratuit de Turkish Airlines, precum şi facilităţi oferite de Departamentul de Stat american.

Mohammadi, care și-a folosit câștigurile sale din film pentru a se înscrie în clasa a VI-a la școală, spune că refuză să fie inhiţit de vise de glorie şi va continua să vândă hărți și dicționare pentru a-şi putea ajuta familia şi de a rămâne la scoală.

sursa: france24.com

×