O fetita de 2,5 kilograme, Danica May Camacho, din Filipine, este, oficial, locuitorul '7 miliarde' al Pamantului. S-a nascut duminica, numai cu doua minute inainte de miezul noptii, la Spitalul Jose Fabella Memorial, un spital public din Manila. Parintii micutei, Camille Dalura si Florante Camacho, au fost felicitati de reprezentantii Natiunilor Unite, care le-au promis o bursa de studii pentru fetita, precum si un ajutor financiar pentru ei, astfel incat sa-si poata deschide un magazin.
'Este atat de draguta... nici nu-mi vine sa cred ca este al saptelea miliard locuitor din lume!', le spunea mama fetitei, epuizata, dar mandra, reporterilor care nu mai incapeau in jurul sau si-al Danicai, pe care le filmau si le fotografiau incontinuu. Oficialitatile ONU filipineze i-au adus micutei si un tort si au facut cinste intregului anturaj venit sa vada 'mirajul'. Mai multi oameni cu dare de mana din capitala filipineza au luat exemplul si au facut la randul lor cinste, de bucurie ca Manila a fost cea onorata de copilul '7 miliarde'.
De la eveniment nu a lipsit nici baiatul in varsta de 12 ani, Lorrize Mae Guevara, care fusese si el declarat 'copilul 6 miliarde' in anul 1999, cand omenirea ajunsese la acest record. Totusi, oficial, ONU ii 'decernase' atunci titlul simbolic de al saselea miliard locuitor al Pamantului lui Adnan Nevici, un baiat nascut la Sarajevo.
Dupa Danica, o alta fetita, din India insa, a fost la randul sau anuntata cu acelasi titlu de organizatia de caritate britanica Plan International, dedicata copiilor. Fetita Nargis a venit pe lume luni dimineata, cand ONU estimase ca va fi atins recordul de populatie al planetei, de 7 miliarde de locuitori. Nargis provine din familia unui fermier sarac si s-a nascut intr-un spital din satul Mall, din statul Uttar Pradesh, cel mai dens populat din India, unde la fiecare minut se nasc 11 copii din cei 51 cati se nasc in acest interval in intreaga tara.
Si doua regiuni ruse aflate la poli opusi, Kamceatka si Kaliningrad, au revendicat luni nasterea pe teritoriul lor a locuitorului cu numarul 7 miliarde al planetei. 'Tara noastra (Rusia – n.r.) incepe, dupa cum se stie, cu Kamceatka. Tocmai de aceea acest nou-nascut aici este primul nou-nascut din intreaga Rusie in ziua in care populatia globului a atins recordul de 7 miliarde de locuitori', a precizat intr-un comunicat de presa guvernatorul acestei regiuni, Vladimir Iliuskin, citat de AFP.
Fiind greu de stabilit cu precizie cine este locuitorul '7 miliarde' al planetei, dar si pentru a maguli orgoliul a numeroase tari, se recurge la astfel de nominalizari simbolice, intre care numai una este oficiala si este facuta de ONU. Dar pentru secretarul general al acestei organizatii internationale, Ban Ki-Moon, care a marcat evenimentul printr-o conferinta de presa, atingerea acestui prag de populatie nu este tocmai o bucurie sau o 'simpla afacere in cifre', ci, mai degraba, o problema cat se poate de serioasa in viitor. 'Sapte miliarde de oameni vor avea nevoie de hrana, de energie, de educatie si de oferte intersante de locuri de munca. De drepturi si de libertati. De libertatea expresiei. De libertatea de a-si creste copiii in pace si siguranta. Tot ceea ce isi doreste fiecare pentru el insusi trebuie inmultit cu 7 miliarde', cuvanta Ki-moon la sfarsitul saptamanii trecute intr-o scoala newyorkeza. Perspectiva este si mai ingrijoratoare daca se vor adeveri previziunile potrivit carora, in 2050, planeta va avea 9,3 miliarde de locuitori si peste 10 miliarde pana la sfarsitul acestui secol.