x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corabie medievală intactă, descoperită pe fundul Dunării

Corabie medievală intactă, descoperită pe fundul Dunării

13 Sep 2012   •   15:22
Corabie medievală intactă, descoperită pe fundul Dunării

O corabie medievala intacta a fost descoperita pe fundul Dunarii, partial ingropata in mal, langa localitatea Tahitótfalu, aflata la 30 de kilometri de Budapesta, scrie Discoverynews.

Arheologii maghiari vor acum sa dezgroape ambarcatiunea. Din primele cercetari, corabia are 12 metri lungime si 3 metri latime. Au putut fi observate scandurile de stejar ale puntii, precum si faptul ca scheletul transversal al ambarcatiunii a fost construit dintr-un singur trunchi de stejar.

"Foarte putine corabii care navigau pe fluvii au fost descoperite in Europa', a declarat Attila Tóth, membru al Oficiului National pentru Patrimoniul Cultural din Ungaria.

Cel mai probabil, corabia s-a scufundat din cauza unei coliziuni.

"Navigatia fluviala era foarte periculoasa. Navele erau greu de manevrat, iar accidentele erau frecvente', spune Tóth said.

In perioada medievala, Dunarea era folosita pentru comert, stabilind legaturi intre Ungaria si Imperiul German spre vest si cu Imperiul Bizantin, spre sud.

Arheologii spera sa inceapa recuperarea corabiei incepand cu anul viitor.

"Curentul si vizibilitatea proasta fac ca explorarea Dunarii sa fie foarte dificila. Dar din ce am constatat pana acum, putem estima ca ambarcatiunea este intacta', a spus Tóth.

Ramasitele a doua astfel de ambarcatiuni au fost descoperite anul trecut, in Ungaria. Din nefericire, una dintre ele a fost descoperita de un amator, care a taiat corabia in bucati de un metru, pentru a le pune pe foc.

×