Un nou test subteran cu rachetă nucleară, efectuat de Republica Coreeană, a pus pe jar Washingtonul şi Moscova. ONU, de asemenea, a anunţat o şedinţă de urgenţă în urma acestui eveniment.
Chiar dacă a fost sancţionată recent de Consiliul de Securitate al ONU pentru lansarea unei rachete, Coreea de Nord a avertizat de mai multe ori că va proceda la un nou test nuclear şi că va lua măsuri de autoapărare. Mai mult, coreenii au cerut scuze din partea ONU !
Întrunirea ONU a fost confirmată în jurul orei 9.00 de către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că în această seară ONU va decide posibilele sancţiuni împotriva Coreei de Nord. De asemenea, ministrul de externe francez Bernard Kouchner a condamnat testul nuclear nord-coreean spunând că "stirea unui nou tir balistic venită din Coreea de Nord nu este o veste bună, iar noi condamnăm cu fermitate acest tir, aşteptând să aflăm mai multe din punct de vedere tehnic, ca şi strategic".
Armata rusă, prin purtătorul de cuvânt al ministerului, Aleksandr Drobişevski, a confirmat reuşita testului efectuat la ora 04.54 minute în Coreea de Nord. Explozia nucleară detectată a avut o forţă de aproximativ 20 de kilotone. Forţa exploziei a fost echivalentă cu cea a până la 20.000 de tone de TNT. Conform experţilor militari ruşi, testul a fost mai puternic decât primul, efectuat în octombrie 2006, care a provocat o criză internaţională.
Alertă militară la graniţa dintre cele două Coree
Decizia nord-coreenilor, de a efectua un nou test nuclear, a impus măsuri militare fără precedent din partea Seulului la graniţa cu vecinii comunişti. În timp ce comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, a calificat testul nord-coreean, ca fiind "foarte îngrijorător şi trebuie condamnat", în schimb - la Washington - au început negocierile dintre SUA şi aliaţi. "Suntem în curs de a ne consulta aliaţii. Odată ce vom fi stabilit faptele, vom putea spune mai multe", a spus un oficial de la Departamentului de Stat.
Succes confirmat de Phenian
Testul efectuat în 25 mai a fost confirmat de Phenian care arată că acesta a fost "procedat cu succes, în cadrul măsurilor destinate întăririi capacităţii de descurajare nucleară". Agenţia de presă coreeană KCNA subliniază că "testul va contribui la garantarea suveranităţii noastre, a socialismului, păcii şi securităţii în peninsula coreeană şi în regiune". Dupa efectuarea testului nuclear în Coreea de Nord s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter.
Urmează alte teste?
Coreea de Nord va proceda la noi teste nucleare dacă SUA vor continua politica de intimidare împotriva Phenianului, a avertizat astăzi un înalt responsabil al ambasadei nord-coreene la Moscova, arată Itar-Tass. Diplomatul nord-coreean a ameninţat cu "posibilitatea altor teste nucleare" în cazul în care "SUA şi aliaţii lor îşi continuă politica de intimidare împotriva Coreii de Nord".
Au testat şi rachete cu rază scurtă de acţiune
Coreea de Nord a efectuat alte alte două tiruri de rachete cu rază scurtă de acţiune, susţine agenţia sud-coreeană Yonhap. Phenianul a lansat de asemenea trei rachete cu rază scurtă de acţiune. O rachetă sol-aer cu raza de acţiune de 130 de kilometri a fost lansată de la Musudan-ri, în cantonul Hwadae, fiind urmată de alte două rachete cu rază scurtă de acţiune, potrivit unor surse citate de agenţie.
Musudan-ri este o bază pentru rachete situată pe coasta de nord-est a Coreei de Nord, de unde a fost lansată la 5 aprilie o rachetă cu rază lungă de acţiune, cu ajutorul unui dispozitiv Taepodong-2.
După lansarea de la 5 aprilie a unei rachete despre care numeroase state au susţinut că ar fi un proiectil balistic, Consiliul ONU a dictat sancţiuni împotriva Phenianului. Consiliul de Securitate a îngheţat bunurile din străinătate a trei firme nord-coreene suspectate de participare la programul nuclear sau de rachete al Phenianului.
"Coreea de Nord posedă 800 de rachete şi plutoniul necesar pentru fabricarea a şase arme nucleare" (comandantul forţelor SUA în Coreea de Sud, generalul Walter Sharp)
Citește pe Antena3.ro