Coreea de Nord a efectuat cel de-al treilea test nuclear, în contextul în care mai multe agenţii specializate în monitorizarea activităţii telurice din regiune au anunţat producerea unui seism "artificial" în nord-estul ţării comuniste. Potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap, citată de Agerpres, "un seism artificial cu magnitudinea de 5,1 grade a fost detectat în Coreea de Nord", în regiunea Kilju, unde se află complexul Punggye-ri, utilizat pentru testele nucleare. Cutremurul a avut loc la ora locală 11:57 (02:57 GMT).
Centrul american de geofizică USGS a înregistrat o activitate seismică, confirmată de centre de supraveghere a activităţii terestre din Japonia, China şi Coreea de Sud. Potrivit USGS, epicentrul s-a aflat la circa un kilometru adâncime. Centrul pentru seisme din China a anunţat că suspectează că mişcarea telurică a fost de fapt 'o explozie'.
În Japonia, agenţia de meteorologie a subliniat că o mişcare terestră diferită de un seism natural a fost măsurată în Coreea de Nord. Dacă ipoteza unui nou test va fi confirmată, acesta va fi cel de-al treilea test nuclear efectuat de Coreea de Nord după cele din 2006 şi 2009.
La momentul difuzării ştirii, Ministerul sud-coreean al Apărării şi biroul prezidenţial de la Seul încercau să verifice dacă a avut loc într-adevăr o detonare nucleară. Phenianul a avertizat la sfârşitul lui ianuarie că intenţionează să facă un nou test, explicând că acesta va fi un răspuns direct la adoptarea unei noi rezoluţii de către Consiliul de Securitate ce i-a impus sancţiuni extinse.
"Avertismentul ferm" al Chinei, ignorat de Coreea de Nord
Coreea de Nord a efectuat testul nuclear în pofida "avertismentului ferm" din partea aliatului său chinez. Consiliul de Securitate urmează să se reunească de urgenţă, astăzi, în jurul orei locale 09:00 (14h00 GMT) pentru a examina modul de reacţie la acest test, care contravine rezoluţiilor ONU.
"Chinezii au lansat un avertisment ferm către nord-coreeni, cerându-le să nu procedeze la acest test atunci când devenise clar că este iminent. Ceea ce au făcut nord-coreenii reprezintă o adevărată provocare la adresa chinezilor", a explicat diplomat dintr-o ţară membră a Consiliului, sub rezerva anonimatului.
Beijingul, Moscova şi Washingtonul au făcut un efort comun în ultimele câteva zile şi "vor fi de acord asupra faptului că se impune o reacţie puternică rapidă".
Consiliul de Securitate este prezidat în luna februarie de Coreea de Sud. Ambasadorul sud-coreean la ONU a avertizat acum câteva zile că forul internaţional ar trebui să ia măsuri 'foarte puternice' în răspuns la cel de-al treilea test nuclear al Phenianului (după cele din 2006 şi 2009).
Mai multe rezoluţii ONU interzic Coreii de Nord toate activităţile nucleare sau balistice. Tirurile cu rachete sa testele nucleare au atras o serie de sancţiuni pentru Phenian după 2006, dintre care îngheţarea activelor aparţinând întreprinderilor nord-coreene sau interdicţii de călătorie pentru oficialii regimului.
În decembrie, Consiliul de Securitate şi-a extins sancţiunile faţă de regimul nord-coreean în urma tirului cu rachetă din luna decembrie.
Anterior, Seul a confirmat efectuarea 'reuşită' a testului de către Phenian, iniţiind consultări 'strânse' cu SUA şi China în privinţa unui posibil răspuns la acest test, după cum transmite Yonhap.