x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice cu rază scurtă de acțiune

Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice cu rază scurtă de acțiune

05 Noi 2022   •   23:30
Coreea de Nord a lansat patru rachete balistice cu rază scurtă de acțiune

Coreea de Nord a lansat sâmbătă patru rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în marea de vest, a anunțat armata sud-coreeană, în timp ce Seulul și Washingtonul au pus capăt unui exercițiu militar de șase zile de mare anvergură, relatează Reuters.

Coreea de Nord a lansat o serie de rachete în această săptămână, inclusiv o posibilă rachetă balistică intercontinentală eșuată, atrăgând condamnarea Statelor Unite, a Coreei de Sud și a Japoniei și ridicând speculații că s-ar putea pregăti să reia testele cu arme nucleare pentru prima dată din 2017.

Lansările de sâmbătă, între orele 11:31 și 11:59 (0231-0259 GMT), au avut loc în timp ce Statele Unite și Coreea de Sud au încheiat exercițiul „Vigilant Storm” pe care l-au început luni.

Rachetele au zburat aproximativ 130 km, atingând o altitudine de aproximativ 20 km, a precizat Seulul.

Exercițiul aliat a implicat aproximativ 240 de avioane militare și două bombardiere strategice americane B-1B, precum și patru avioane de luptă F-16 și patru avioane de luptă F-35A, potrivit Statului Major Întrunit al Coreei de Sud.

Este pentru prima dată din 2017 când B-1B a fost desfășurat în cadrul exercițiilor americano-sud-coreene, arătând „capacitățile de apărare combinate și determinarea Republicii Coreea și a SUA de a răspunde cu hotărâre la orice provocări din partea Coreei de Nord, precum și voința SUA de a pune în aplicare un angajament ferm față de disuasiunea extinsă”, au declarat șefii inter-arme într-un comunicat.

Vineri, Pyongyang a cerut Statelor Unite și Coreei de Sud să înceteze exercițiile aeriene „provocatoare”. Coreea de Sud a declarat vineri că a mobilizat avioane de război ca răspuns la 180 de zboruri militare nord-coreene în apropierea graniței comune a țărilor.

Miercuri, Coreea de Nord a lansat un record zilnic de 23 de rachete, una dintre ele aterizând pentru prima dată în largul coastelor Coreei de Sud, după ce Pyongyang a amenințat că va lua măsuri puternice dacă Washingtonul nu oprește exercițiile aeriene aliate cu Coreea de Sud.

În timp ce schimbul de replici a continuat pe parcursul săptămânii, Washingtonul a solicitat vineri o reuniune publică a Consiliului de Securitate al ONU, unde a acuzat Rusia și China că oferă Coreei de Nord o „protecție generală” împotriva unor noi acțiuni ale Consiliului de Securitate.

Un purtător de cuvânt al ministerului de externe nord-coreean a emis o declarație vineri seara, avertizând că „o provocare susținută va fi urmată de o contraacțiune susținută”, a declarat presa de stat KCNA.

În ultimii ani, Consiliul de Securitate a fost divizat cu privire la modul în care trebuie abordată Coreea de Nord. În luna mai, China și Rusia s-au opus prin veto unei încercări a SUA de a impune mai multe sancțiuni ONU ca răspuns la lansările de rachete nord-coreene.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coreea de nord rachete balistice