x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord ar putea lansa în curând un nou submarin purtător de rachete

Coreea de Nord ar putea lansa în curând un nou submarin purtător de rachete

22 Sep 2022   •   21:35
Coreea de Nord ar putea lansa în curând un nou submarin purtător de rachete

Coreea de Nord s-ar putea pregăti să lanseze un nou submarin despre care se crede că este capabil să lanseze rachete balistice, a raportat joi un think tank cu sediul în SUA, citând imagini din satelit comercial, informează Reuters.

Imagini ale șantierului naval Sinpo South, de pe coasta de est a țării, din 18 septembrie, au arătat șase barje și nave adunate în jurul cheiului halei de construcție, a declarat 38 North, care monitorizează Coreea de Nord.

"În timp ce barje și un doc uscat au fost observate ocazional în jurul cheiului de lansare a submarinelor de la hala principală de construcție, prezența a șase nave și barje în această zonă nu a mai fost observată până acum", a precizat raportul, care a concluzionat că această activitate sugerează pregătirile pentru lansarea unui submarin.

Raportul survine în contextul în care președintele american Joe Biden a acuzat Coreea de Nord de "încălcarea flagrantă a sancțiunilor ONU" într-un discurs ținut miercuri în fața Adunării Generale a ONU, citând această țară printre motivele pentru care trebuie consolidate eforturile internaționale de neproliferare nucleară.

Analiștii au detectat pentru prima dată semne că cel puțin un nou submarin a fost construit în 2016, iar în 2019 presa de stat l-a arătat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un inspectând un submarin despre care nu s-a raportat anterior că a fost construit sub "atenția sa specială".

Mass-media de stat de la acea vreme nu a descris sistemele de armament ale submarinului și nici nu a precizat unde și când a avut loc inspecția, dar analiștii au declarat că dimensiunea aparentă a noului vas indica faptul că acesta a fost proiectat pentru a transporta rachete.

Coreea de Nord are o flotă mare de submarine, dar se cunoaște doar un singur submarin experimental capabil să transporte o rachetă balistică.

Analiștii au dezbătut dacă submarinul este un nou proiect sau dacă se bazează pe un submarin modificat din clasa Romeo, achiziționat inițial din China în anii 1970, înainte ca Coreea de Nord să înceapă să le producă pe plan intern.

Pe fondul unei avalanșe fără precedent de teste de rachete în acest an, Coreea de Nord a testat în luna mai o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM) din apropierea orașului Sinpo.

Observatorii spun că Coreea de Nord a făcut pregătiri pentru a relua testele nucleare pentru prima dată din 2017, în contextul în care negocierile de denuclearizare sunt în impas.

 

 

(sursa: Mediafax)

×