x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord, bombardată de vecini cu vorbe de ocară

Coreea de Nord, bombardată de vecini cu vorbe de ocară

de Dan Radu    |    08 Ian 2016   •   12:10
Coreea de Nord, bombardată de vecini cu vorbe de ocară

Coreea de Sud a solicitat Statelor Unite ale Americii să amplaseze arme strategice în peninsula coreeană la o zi după ce regimul comunist de la Phenian a anunţat că a detonat o bombă cu hidrogen de mici dimensiuni în subteran, spune un oficial militar. Ca un prim răspuns la ameninţarea vecinilor din nord, Coreea de Sud a decis să reia programul de propagandă prin megafoane. Mesaje care critică acţiunile regi-mului comunist vor fi difuzate de boxe de mare putere de-a lungul graniţei cu Coreea de Nord. Între timp, Consiliul de Securitate al ONU s-a angajat la o reacţie rapidă a comunităţii naţionale, la adresa Coreei de Nord, însă nu s-a pus de acord asupra detaliilor.

Preşedintele Coreei de Sud, Park Geun-hye, a avut o convorbire telefonică de 20 de minute cu preşedintele SUA, Barack Obama, în care a fost solicitată amplasarea de arme strategice americane în peninsula coreană pentru intimidarea regimului comunist din nord, spun surse militare sud-coreene. În 2013, când Coreea de Nord a testat o bombă nucleară, Washingtonul a trimis în zonă două bombardiere B-2, capabile să lanseze rachete cu încărcătură nucleară. Cho Tae-young, oficial al armatei sud-coreene, spune că testarea bombei de către vecinii din nord este o încălcare a unui acord semnat anul trecut, în august. „Armata noastră este în stare de alertă maximă, iar dacă provocările Coreei de Nord continuă, vom reacţiona în plină forţă", a declarat acesta. Momentan, oficialii sud-coreeni au decis să reia programul de propagandă realizat cu ajutorul megafoanelor mon-tate la graniţa cu Coreea de Nord. Amplificatoarele vor emite mesaje de propagandă în care vecinilor nordici li se recomandă să înlăture regimul comunist de la putere. În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, întrunit miercuri, SUA şi Coreea de Sud au solicitat ca regimul de la Phenian să fie supus unor sancţiuni drastice şi imediate. Deşi în mod unanim s-a convenit că este nevoie de un răspuns ferm al comunităţii internaţionale, Rusia şi China au preferat varianta unor negocieri în format de şase între cele două state coreene, China, SUA, Japonia şi Rusia pentru detensionarea situaţiei. În ciuda poziţiei ferme a SUA, experţii se îndoiesc că americanii se vor angaja în acţiuni agresive pentru a evita escaladarea relaţiilor deja tensionate dintre China şi Japonia.

SUA au avut amplasate rachete cu încărcătură nucleară în Coreea de Sud până în anul 1991. Ream-plasarea lor, însă, nu este o opţiune luată în calcul în prezent, spun specialiştii.

Reacția MAE
Diplomaţii de la Bucureşti susţin că România, în calitate de preşedinte al Comisiei Pregătitoare a Organizaţiei privind interzicerea totală a testelor nucleare, va monitoriza cu atenţie dosarul nuclear nord-coreean. „Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă îngrijorarea cu privire la anunţul Republicii Populare Democrate Coreene, conform căruia a testat o bombă cu hidrogen. Testul nuclear efectuat de autorităţile nord-coreene încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi reprezintă o provocare la adresa păcii şi securităţii în regiune”, se arată într-un comunicat MAE.

Necruțătorul Kim Jong-un
Prin prisma evenimentelor recente, liderul nord-coreean pare să nu se teamă de reacţia comunităţii internaţionale. Cine este Kim Jong-un şi de ce ar trebui să ne temem de el? În urmă cu patru ani, nord-coreenilor li se comunica, în stilul clasic al anunţurilor televizate încărcate de propagandă, că ziua de 8 ianuarie avea să devină una în care îşi sărbătoreau liderul - pe tânărul general cu patru stele - Kim Jong-un, fiul fostului dictator, Kim Jong-il. Kim Jong-un a devenit foarte repede un lider autoritar, arătându-se prea puţin interesat de ce aveau să-i spună apropiaţii tatălui său. Cel mai grăitor exemplu e ceea ce s-a întâmplat cu trei oficiali de rang înalt de la Phenian. Primul a fost arestat într-o întâlnire guvernamentală, altul a dispărut după o vizită la palatul prezidenţial, iar al treilea, chiar mătuşa acestuia, se presupune că ar fi arestată la domiciliu. (Mircea Barbu)

O ţară a ciudăţeniilor, dar şi o sursă de îngrijorare
Coreea de Nord este o ţară a contrastelor. Anul trecut, Phenianul şi-a creat propriul fus orar. Începând cu 15 august 2015, nord-coreenii se orientează după Phenian Time. Este acelaşi fus orar folosit de Coreea de Nord înainte ca peninsula coreeană să fie sub stăpânirea Japoniei. O altă ciudăţenie, conform revistei Time, este legată de coafura femeilor. Acestea sunt obligate să îşi aleagă o coafură dintr-o listă de 14 aprobate de regim. Femeile căsătorite primesc instrucţiuni stricte să îşi ţină pletele prinse scurt, iar bărbaţii trebuie să se tundă în aşa fel încât lungimea firului de păr capilar să fie între doi şi cinci centimetri. Armata ţării este printre cele mai numeroase din lume. Peste 6,5 milioane de bărbaţi şi cam tot atâtea femei poate chema Kim Jong-un la armată, în caz de război. Ameninţarea, însă, vine de la programul nuclear nord-coreean. Deşi se ştie că Phenianul are bomba atomică, experţii se îndoiesc că aceştia au putut dezvolta bomba cu hidrogen, aşa cum s-a anunţat acum două zile. Mai degrabă, se crede că bomba testată miercuri a fost una atomică, dar cu o putere ceva mai mare faţă de cele precedente. Prima bombă cu hidrogen a fost testată în noiembrie 1952 de către SUA şi a degajat o energie echivalentă cu 10 megatone de TNT, aproximativ de 1.000 de ori mai puternică decât bomba lansată asupra Hiroshimei.
 

×