x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COREEA DE NORD/Kim şi-a ales succesor

COREEA DE NORD/Kim şi-a ales succesor

de Anca Aldea    |    16 Ian 2009   •   00:00
COREEA DE NORD/Kim şi-a ales succesor

Unul dintre ultimii dictatori ai lumii, nord-coreeanul Kim Jong-il, a decis să-l desemneze, ca succesor, pe unul dintre fiii săi.



Potrivit agenţiei sud-coreene Yonhap, citată de AFP, numirea lui Kim Jong-un, în vârstă de 24 de ani, ca urmaş la conducerea ţării vine să confirme o mai veche ipoteză conform căreia starea de sănătate a liderului de la Pheninan este din ce în ce mai precară.

Citând surse "bine informate" din cadrul serviciilor de informaţii de la Seul, jurnaliştii sud-coreeni spun că preşedintele Kim a informat Partidul Comunist încă de la 8 ianuarie. Decizia sa – de a-l alege pe cel mai mic dintre fiii săi – este considerată surprinzătoare de către analişti. Potrivit cotidianului britanic The Times, Kim Jong-un, care a fost preferat în faţa fratelui mai mare Jong-chol (27 de ani, un tânăr prea slab pentru a ţine frâiele puterii în mâini), are o educaţie aleasă, primită în Elveţia. Cel mai mare dintre fraţi – Jong-nam, în vârstă de 37 de ani – nu avea, spun analiştii, nici o şansă pentru că el era fiul rebel. Analiştii se întreabă cum va putea un tânăr de numai 24 de ani să gestioneze chestiunile politice ale unei ţări izolate? Va moşteni o economie muribundă, o criză economică şi o ruptură cu regimul sud-coreean.

×
Subiecte în articol: externe