Aceste menevre militare, care urmează să dureze cinci zile, au început în 29 de locuri diferite, inclusiv lângă insule din Marea Galbenă situate lângă frontiera maritimă constestată între cele două state coreene, potrivit Statului Major Interarme sud-coreean.
Exerciţiile cuprind tiruri de nave de război şi de unităţi de artilerie, potrivit aceleiaşi surse.
Coreea de Sud şi-a consolidat apărarea pe cele cinci insule situate în această zonă, aducând soldaţi, lansatoare de rachete şi rachete antiaeriene.
Coreea de Nord a bombardat una dintre insulele sud-coreene, Yeonpyeong, la 23 noiembrie, cauzând moartea a patru sud-coreeni şi provocând proteste internaţionale. Coreea de Sud se teme, de atunci, de noi atacuri din partea Phenianului.
Coreea de Nord a justificat bombardamentele sale de la 23 noiembrie argumentând că Seulul a tras obuze în apele contestate, în cadrul unor exerciţii militare.
Manevrele din această săptămână nu se vor desfăşura în apropierea Insulei Yeonpyeong, dar vor avea loc tiruri în apropierea Insulei Daecheong, la 80 de kilometri vest de Yeonpyeong.
Nu se ştie deocamdată dacă aceste tiruri vor fi efectuate în apele a căror proprietate este revendicată de Phenian. Nordul refuză să accepte frontiera maritimă, aşa cum a fost desenată ea de ONU, după Războiul Coreei (1950-1953), numită linia de limită din nord.
"Manevrele întreprinse la sud de linia de limită din nord, în domeniul nostru maritim, sunt exerciţii juste şi legitime, iar noi vom continua aceste manevre, indiferent ce s-ar întâmpla", a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major sud-coreean, care-l cita pe noul ministru al Apărării, Kim Kwan-Jin.
Phenianul a calificat, duminică, aceste manevre militare drept o tentativă de relansare a războiului.
Kim Kwan-Jin avertiza, săptămâna trecută, că Seulul va răspunde cu raiduri aeriene la orice nou atac din partea Nordului.
Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi miniştii Afacerilor Externe sud-coreean, Kim Sung-hwan, şi japonez, Seiji Maehara, urmează să se întâlnească luni, la Washington, lucru care evidenţiază izolarea Chinei, care a ales să adopte o abordare mai conciliantă faţă de aliatul său nord-coreean.
Citește pe Antena3.ro