In Polonia, premierul este banuit de implicare intr-o afacere de coruptie legata de modificarea Legii audiovizualului.
IRINA CRISTEA
Un inalt functionar ceh este acuzat ca a comandat uciderea unui jurnalist care ancheta o deturnare de fonduri, iar in Lituania, presedintele a fost demis de parlament sub acuzatia de coruptie. Lista scandalurilor de mita sau abuz de putere nu face casa buna cu lista de legi si norme europene pe care le au de aplicat cele opt state est-europene care adera la 1 mai la Uniunea Europeana (UE), iar coruptia din aceste tari le va da serioase batai de cap membrilor Uniunii. Potrivit unei analize publicate de cotidianul Le Figaro, Comisia Europeana va trebui sa fie mai vigilenta ca oricand in supravegherea fondurilor cu care UE isi va finanta noii membri din blocul ex-comunist.
BIROCRATIE. âCoruptia nu exista doar in tarile est-europene, dar aici a capatat, dupa 40 de ani de comunism, trasaturi specifice", scrie Le Figaro. In termeni pe care si autoritatile de la Bucuresti i-au auzit de la oficiali europeni, cotidianul pomeneste despre privatizari derulate aproape in secret, un sistem administrativ lipsit de operativitate, proceduri juridice care se intind ani intregi. Toate acestea fac parte din viata de zi cu zi a cehilor, slovacilor, slovenilor, ungurilor si a cetatenilor din cele trei state baltice.
BACSISUL. âAici e nevoie de un an si jumatate pentru o autorizatie de constructie si de trei luni pentru a inregistra o societate comerciala. Pentru a grabi procedurile, micile atentii nu trebuie sa lipseasca", scrie cotidianul. E valabil pentru cei care au de-a face cu judecatori, functionari marunti, controlori sau politisti. âCu bacsisul scapi de amenzi si tot asa obtii permisul de conducere", se mai arata in articolul citat. Despre temerile privind mentalitatile si proastele obiceiuri ale esticilor scrie si Associated Press, care puncteaza: âAtatea zeci de ani de dominatie sovietica au creat o distanta fata de idealurile occidentale de toleranta, respect pentru lege si pentru drepturile individului".Citește pe Antena3.ro