Privatizarea unei firme-gigant din sectorul petrolier polonez a iscat la Varsovia un nou scandal, cu implicatii la varful clasei politice.
IRINA CRISTEA
|
LIDER PATAT. Desi e cel mai popular politician din Polonia, presedintele
Kwasnievski n-ar fi strain de marile scandaluri din tara sa |
Presedintele Alexandr Kwasniewski, fostul premier Leszek Miller sau fostul ministru al Economiei si Finantelor, Wieslaw Kaczmarek, sunt implicati in cel mai recent scandal izbucnit la Varsovia. Dupa ce acuzatiile de coruptie si descoperirea unor afaceri necurate au dus la prabusirea Guvernului Miller, cu mai putin de o luna inainte de aderarea Poloniei la Uniunea Europeana, aceasta afacere pune sub semnul intrebarii atat privatizarile din sectorul petrolier, cat si relatiile unor membri ai clasei politice cu serviciile secrete ruse.
INTERESE. Documente ale serviciilor secrete poloneze arata ca presedintele Kwasniewski nu ar fi fost strain de bunul mers al afacerilor firmei ruse Lukoil in Polonia. Numele presedintelui ar fi fost adus in discutie in timpul unei intrevederi dintre unul dintre cei mai bogati oameni din Polonia, miliardarul Jan Kulczyk, si un fost spion rus, devenit o piesa importanta in sectorul energetic din Rusia. Intalnirea lui Kulczyc cu Vladimir Alganov a avut loc anul trecut, la Viena. In timpul discutiilor, care aveau ca tema proiectele Lukoil in Polonia, Kulczyk l-a asigurat pe Alganov ca aceste proiecte sunt pe calea cea buna. Polonezul i-a promis ca va reusi sa intoarca o decizie a Guvernului privind vanzarea catre compania rusa a unei mari rafinarii. "Am toate imputernicirile sa discut aceasta tranzactie", spunea Kulczyk, care a dat de inteles ca are inclusiv acceptul presedintelui Kwasniewski, la care se referea cu termenul "Primul".
SPAGA GRASA. Documentele arata si ca rusii au varsat in vistieria Ministerului polonez al Economiei si Finantelor cam 5 milioane de dolari pentru a promova interesele Lukoil.
Kwasnievski neaga insa ca ar avea vreo implicare in acest caz. El spune ca "Primul" nu ar fi fost el, ci prim-ministrul din acea vreme, Leszek Miller.