x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Corupție în administrația de la Kiev. Mai mulți înalți funcționari demisionează

Corupție în administrația de la Kiev. Mai mulți înalți funcționari demisionează

de Redacția Jurnalul    |    24 Ian 2023   •   16:00
Corupție în administrația de la Kiev. Mai mulți înalți funcționari demisionează
Sursa foto: Hepta

Mai mulți înalți funcționari ucraineni de rang înalt au demisionat, pe fondul unei reorganizări a personalului din cadrul administrației Volodimir Zelenski, scrie BBC.

Un consilier prezidențial cheie, ministrul adjunct al Apărării și procurorul general adjunct și-au părăsit posturile, marți.

Zelenski a semnalat că și alți oficiali de rang înalt ar putea pleca, în timp ce speră să pună capăt corupției.

Consilierul Kyrylo Tymoșenko, a fost implicat în scandaluri legate de mașini scumpe.

Zelensky a răspuns la o "cerere publică cheie" conform căreia justiția ar trebui să se aplice tuturor, a spus consilierul principal Mykhailo Podolyak.

Represiunea împotriva corupției vine în urma rapoartelor din presa ucraineană potrivit cărora ministerul ucrainean al Apărării ar fi plătit prețuri exagerate unei firme relativ necunoscute pentru aprovizionarea cu alimente a trupelor. Între timp, un alt ministru a fost arestat, luni, sub acuzația de luare de mită.

Zelensky a interzis deja înalților funcționari guvernamentali să părăsească țara, cu excepția cazului în care se află în misiune oficială de stat.

Primul care a demisionat, marți, a fost Timoșenko, adjunctul șefului biroului președintelui, care a supravegheat politica regională și care a lucrat anterior la campania electorală a lui Zelenski.

De când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina în februarie anul trecut, el a devenit un purtător de cuvânt frecvent al guvernului. Într-o postare pe Telegram, acesta i-a mulțumit lui Zelenski pentru "oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut".

Totodată, ministrul adjunct al apărării, Viaceslav Shopalov, a demisionat în urma unor rapoarte potrivit cărora a supravegheat controversata afacere privind aprovizionarea cu alimente a armatei. Departamentul a numit acest lucru o "greșeală tehnică" și a susținut că nu a primit mită. Însuși ministrul apărării, Oleksii Reznikov, a fost cercetat din același motiv.

Procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko a fost înlăturat din funcție "conform propriei sale dorințe", a anunțat biroul său.

Într-un discurs de duminică, Zelenski a promis că nu se va reveni "la ceea ce era în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane cu legături în instituțiile statului".

Comentariile sale au urmat arestării, sâmbătă, a ministrului adjunct al infrastructurii din Ucraina, Vasyl Lozinskyi, suspectat că a acceptat o mită în valoare de peste 350.000 de dolari pentru furnizarea de generatoare de electricitate. Acesta a negat acuzațiile.

David Arakhamia, șeful partidului Servitorul Poporului, al lui Zelenski, a promis că oficialii corupți ar putea fi condamnați la închisoare.

"Funcționarii de la toate nivelurile au fost avertizați în mod constant prin canale oficiale și neoficiale: concentrați-vă asupra războiului, ajutați victimele, reduceți birocrația și nu mai faceți afaceri dubioase. Mulți dintre ei chiar au ascultat, dar unii, din păcate, nu au făcut-o. Dacă nu se lucrează într-un mod civilizat, se va proceda conform legilor războiului. Acest lucru este valabil atât pentru recentele achiziții de generatoare, cât și pentru noile scandaluri din ministerul apărării.", a spus el pe Telegram.

Un raport al ziarului ucrainean Ukrainska Pravda sugerează că șefii a patru administrații regionale - Sumy, Dnipro, Zaporojie și Herson - ar putea pleca din cauza legăturilor lor cu Timoșenko.

Deși în ultimii ani au avut loc reforme anticorupție, miza este mare pentru Kiev, care primește ajutor financiar în valoare de miliarde de dolari de la aliații occidentali.

Ân 2021 Transparency International a clasat țara pe locul 122 din 180 de state, în clasamentul statelor corupte. Eliminarea corupției este una dintre principalele cerințe ale UE dacă țara dorește să avanseze în cererea de aderare la bloc.

×
Subiecte în articol: ucraina coruptie oficiali ucraineni demisii