Inevitabilul s-a produs. La ora locală 6:10, ieri dimineaţa, la reactorul numărul 2 al centralei Dai-Ichi din complexul nuclear Fukushima a avut loc o explozie de hidrogen, urmată de un incendiu la reactorul numărul 4 al centralei. Oficialităţile japoneze au informat autorităţile de supraveghere nucleară ale ONU că un rezervor de stocare a combustibilului uzat, care provenea de la un reactor de mentenanţă, a luat foc, iar radioactivitatea a emanat "direct" în atmosferă. Radiaţiile emanate în urma noii explozii au fost recunoscute oficial ca fiind periculoase pentru om. Până ieri după-amiază, acestea ajunseseră şi la Tokyo.
Pericolul este tot mai mare şi pentru Europa. Directorul adjunct al Meteo-France a declarat, pentru Le Point, că particulele radioactive pot ajunge în Europa în câteva zile. Particulele radioactive ar putea fi iniţial dirijate spre Pacific, explică Cyril Honore. Însă vântul nu se opreşte niciodată, ceea ce înseamnă că particulele conţinând elemente radioactive circulă şi fac înconjurul globului în 10 zile. Ele nu vor contamina doar aerul! Prin precipitaţii şi vânturi, pot ajunge în apă şi în sol.
Problemele de la Fukushima sunt provocate de blocajul repetat al sistemului de răcire al reactoarelor nucleare, afectat de valul seismic de după cutremurul de 8,9 grade care a lovit vineri Japonia. Situaţia centralei Fukushima 1 este "pur şi simplu proastă", afirma ieri directorul Agenţiei OCDE pentru Energie Nucleară (AEN), spaniolul Luis Echavarri, citat de AFP. Un alt risc serios prezintă şi rezervoarele cu peste 200 de tone de combustibil uzat adiacente reactoarelor. Răcirea acestor rezervoare depinde de continua circulaţie a apei care, dacă va fi oprită, va favoriza producerea altor explozii.
În prezent, există riscul să asistăm cu toţii, neputincioşi, la o catastrofă nucleară, cu consecinţe dezastruoase nu numai pentru Japonia, ci şi pentru alte continente, înclusiv Europa, precum şi pentru atmosfera şi oceanele Pământului. Accidentul nuclear în plină desfăşurare la Fukushima a atins deja nivelul 6 de gravitate pe o scală internaţională care se opreşte la 7. Aflaţi într-un vârtej de fapte din ce în ce mai îngrijorătoare, premierul Naoto Kan, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano, reprezetanţii Tokyo Electric Power şi ai Agenţiei pentru Siguranţa Nucleară şi industrială nu mai contenesc cu apariţiile la televiziuni. Toţi au figuri îngrijorate, poartă uniforme de culoare bleu, semnul unei situaţii excepţionale, apărând pe ecrane chiar şi la miezul nopţii.
Acuzaţi de presă şi de experţii străini că au întârziat comunicările după prima explozie intervenită sâmbătă, toţi oficialii încearcă acum să dea informaţii din două în două ore. Aproape incredibil pentru Japonia, care este o ţară recunoscută pentru organizare şi corectitudine, există informaţii referitoare la unele nereguli înregistrate la centralele nucleare japoneze, care ar fi fost disimulate de Compania Tokyo Power Electric (TEPCO), care exploatează o treime dintre centralele japoneze. Pentru a disimula problemele, TEPCO ar fi recurs la falsificarea de documente, relatează cotidianul francez Le Figaro. Încă de la sfârşitul anilor 1980 până în anii ’90, TEPCO, companie-gigant, care este primul producător privat mondial de electricitate, a falsificat 30 de rapoarte de inspecţie la reactoarele nucleare. În Japonia, TEPCO are în întreţinere o treime dintre reactoarele nucleare, printre care şi pe cele de la Daiichi şi Daini, de la Fukushima. Compania dorea să acopere cel puţin trei incidente de la centralele de la Fukushima şi Kashiwazaki-Kariwa (prefectura Niigata, situată la circa 200 de kilometri distanţă de Tokyo). Aceste practici s-ar fi înregistrat şi cu alte ocazii, chiar timp de 25 de ani, iar numărul total al evenimentelor din această categorie ar fi de 200, continuă Le Figaro. În aprilie 2007, o altă companie de exploatare, Hokuriku Electric, a mărturisit şi ea un incident la unul dintre reactoarele sale pe bază de apă fierbinte, la Shika, incident pe care l-a ascuns timp de opt ani.