Autorităţile italiene au dispus extrădarea în România a "refugiatului" Costică Argint, care are de executat în ţară o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare. Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor vor fi cei care îl vor prelua pe Argint sub escortă, de pe teritoriul italian, şi-l vor aduce în România.
Pe numele lui Argint exista un mandat european de arestare, pentru fapte comise în România în urmă cu aproape 13 ani, pentru care a fost condamnat în 2002 la trei ani şi şase luni de închisoare. Costică Argint (53 de ani) a fost ridicat de carabinieri la 22 decembrie 2009, din locuinţa sa din Tivoli, şi dus la închisoarea pentru imigranţi din Roma.
Potrivit Ministerului Justiţiei de la Bucureşti, o cerere de extrădare a fost trimisă către partea italiană încă din 19 martie 2008. La 10 decembrie 2009, Ministerul român de Justiţie "a efectuat o revenire către Ministerul Justiţiei italian prin care a solicitat informaţii cu privire la stadiul procedurii de extrădare". Roma a răspuns la 14 decembrie 2009 că "procedura de extrădare este încă în curs în faţa autorităţilor judiciare italiene, persoana în cauză având de altfel şi afaceri judiciare în Republica Italiană". "Refugiatul" politic a făcut puşcărie în Italia, unde a stat un an şi jumătate după gratii pentru că a şantajat un om de afaceri, faptă pentru care a fost arestat în februarie 2008.
SCANDALUL
În 1997, Costică Argint a rănit grav două persoane şi a provocat mai multe pagube, într-un scandal care a avut loc în comuna vrânceană Găgeşti. În acelaşi an, în timpul procesului, Argint a fugit în Italia, unde a cerut şi a primit azil politic, pe motiv că fusese discriminat în România din cauză că era ţigan. În 2002 a fost condamnat definitiv la 3 ani şi jumătate de închisoare pentru ultraj, vătămare corporală gravă şi violare de domiciliu. De altfel, Argint s-a şi declarat lider al ţiganilor refugiaţi politic în Italia, calitate în care a participat şi la întâlnirea care avea să-l facă celebru. În noiembrie 2007, Argint apărea la Academia di Romania alături de ministrul de Externe de atunci, Adrian Cioroianu, şi de premierul Călin-Popescu Tăriceanu. Presa a taxat faptul că Cioroianu şi Tăriceanu s-au întreţinut cu "refugiatul" urmărit prin Interpol. Supărat, Argint a adresat o scrisoare publică premierului Tăriceanu, în care spunea că-l stimează mult, dar că nu mai vrea să aibă cetăţenie română. "După 30 de ani, m-am simţit din nou mândru că sunt cetăţean al României şi onoarea pe care mi-aţi făcut-o strângându-mi mâna, dumneavoastră şi domnului ministru de Esterne (sic!), vor rămâne amintiri foarte frumoase in inima mea", scria Argint.