x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cotidianul La Tribune scrie despre relaţia românilor cu FMI.

Cotidianul La Tribune scrie despre relaţia românilor cu FMI.

de Marina Constantinoiu    |    20 Mai 2011   •   12:25

Fondul Monetar International (FMI) a impus economiei romanesti un dureros regim de austeritate. Pentru romani, interventia FMI este greu de suportat. In cateva luni, au fost suprimate aproape 100.000 de posturi de functionari, salariile bugetarilor au fost reduse cu 25%, iar TVA a fost majorata de la 19% la 24%, scrie cotidianul La Tribune.

In opinia economistului Liviu Voinea, citat de renumitul cotidian, interventia Fondului a permis evitarea “unei crize majore pentru tara', dar nu a rezolvat nimic la nivel macro-economic. “FMI ne-a cerut sa facem reforme monetare, nu structurale. De fapt, am obtinut putin timp, dar problemele economiei noastre sunt aceleasi', declara acesta.
Grav afectata de criza, Romania s-a hotarat sa contracteze un imprumut de 20 de miliarde in martie 2009, din care 12,9 miliarde de euro sunt acordate de FMI. Conditia impusa de Fond a fost reducerea drastica a cheltuielilor, mai ales cele din aparatul administrativ. Ca sa respecte contractul, Guvernul roman de centru-dreapta a adoptat masuri extreme, uneori chiar mai dure decat cele recomandate de FMI. La inceputul anului trecut, miscari sociale de amploare au avut loc in intreaga tara. Ingrijorat de aceasta evolutie, chiar Dominique Strauss-Kahn a declarat intr-o interventie pe France 2, in primavara lui 2010, ca recomandase autoritatilor romane sa majoreze mai degraba taxele decat sa reduca atat de drastic veniturile functionarilor.
Iritat, presedintele Traian Basescu i-a raspuns atunci ca varianta sa nu era o solutie buna, deoarece “ar mentine cancerul din bugetul public al Romaniei'. Mai recent, el a declarat ca institutia financiara internationala nu este “biciul lui Dumnezeu peste Guvernul Romaniei si peste Parlament'. In pofida acestor declaratii, relatiile dintre FMI si Bucuresti au ramas bune. Autoritatile romane si-au respectat angajamentul de reducere a deficitului si, in martie trecut, s-a semnat un nou acord de tip preventiv, care pune la dispozitie o linie de credit de 5 miliarde de euro. Este al optulea acord de la caderea regimului comunist in 1989. Liviu Voinea concluzioneaza: 'Romania a avut intotdeauna nevoie de o interventie externa pentru a-si realiza reformele, aproape ca a devenit o cultura!'.

×