x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COVID-19, calul troian al cenzurii pe Internet

COVID-19, calul troian al cenzurii pe Internet

de Şerban Mihăilă    |    23 Oct 2020   •   07:54
COVID-19, calul troian al cenzurii pe Internet

Pandemia a accelerat spectaculos dependența societății de tehnologia digitală, iar regimurile autoritare exploatează momentul și transformă noul coronavirus într-o justificare pentru a instaura o cenzură aproape totală pe Internet. În numele luptei contra noului coronavirus, numeroase guverne au trecut la arestări, în urma unor supravegheri draconice a rețelelor de socializare, și impun treptat un sistem represiv virtual, care va fi menținut și după pandemie.   

 

Autoritățile din lumea întreagă folosesc COVID-19 pentru a reprima libertatea de exprimare pe Internet și, implicit, criticile aduse guvernelor sau liderilor autoritari, arată concluziile unui raport al organizației americane non-profit „Freedom House”. Sub pretextul pandemiei, tot mai multe state utilizează combaterea virusului „pentru a-și justifica extinderea puterilor de monitorizare, precum și dezvoltarea unor tehnologii considerate, până nu de mult, intruzive”, precizează autorii raportului, remarcând că este al zecelea an consecutiv de declin al libertății de exprimare pe Internet.

„Pandemia accelerează dependența societății de tehnologia digitală, într-un moment în care Internetul devine tot mai puțin liber”, observă Michael Abramowitz, președinte al organizației finanțate de administrația de la Washington.

„Fără măsuri adecvate de protecție a intimității și respectare a statului de drept, aceste tehnologii pot fi reutilizate pentru represiuni de ordin politic”, a avertizat el. China a fost arătată apoi cu degetul de către autorii raportului, care afirmă că autoritățile de la Beijing „combină atât instrumente comune, cât și de înaltă tehnologie, nu doar pentru a gestiona răspândirea noului coronavirus, ci și pentru a-i determina pe utilizatorii Internetului să nu împartă informații din surse independente și să contrazică astfel versiunea oficială”.

Raportul menționează apoi că acest „autoritarism digital” promovat de China este preluat treptat, în mod periculos, de tot mai multe state și, pe plan global, asistăm la o „divizare” a Internetului, pe măsură ce fiecare guvern tinde să impună mediului virtual propriile reguli. Potrivit „Freedom House”, dintre cei circa 3,8 miliarde de utilizatori ai Internetului de pe întreaga planetă, doar 20% locuiesc în state cu „Internet liber”, 32% în țări „parțial libere”, iar 35% în locuri în care activitățile online nu sunt libere. Ceilalți utilizatori trăiesc în țări care nu se numără între cele 65 de state evaluate de studiu.

 

Ungaria, exemplu negativ

Raportul menționează un declin total în țări în care autoritățile au impus oprirea Internetului, cum ar fi Myanmar, Kîrgîzstan și India, plasând pe această „listă neagră” și Rwanda pentru „folosirea de progame-spion sofisticate pentru monitorizarea și intimidarea disidenților exilați”. Concomitent, site-ul internațional de știri independente „Activist Post” a raportat statele care, sub pretextul pandemiei, au eliminat criticile online.

Site-ul a dat o listă de exemple de guverne care s-au folosit de știri false pentru a se ascunde în spatele eforturilor de a cenzura mediul online. Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, este una dintre aceste țări, care au început să-și aresteze cetățenii pentru presupusa răspândire de știri false legate de COVID-19, relatează „Activist Post”.

La rândul ei, Thailanda a invocat noul său „Centru de luptă contra Știrilor False” pentru a aresta cetățeni care au postat despre pandemie. La fel a procedat și Malaysia. Și China a arestat mai multe persoane, acuzate că au răspândit „zvonuri” legate de „un virus”, înainte de publicarea oficială a datelor despre noul coronavirus. În Singapore, a fost propusă o lege pentru combaterea știrilor false online, potrivit căreia cei găsiți vinovați de răspândirea unor informații „care dăunează interesului public” pot petrece până la 10 ani în spatele gratiilor. Tot „Activist Post” a atras atenția că actuala pandemie poate fi folosită ca un cal troian, atât pentru intensificarea monitorizărilor digitale a smartphone-urilor, cât și în dezvoltarea tehnologiilor de recunoaștere facială.

 

Pandemia pleacă, cenzura rămâne

Este greu de crezut că regimurile totalitare vor dat cu piciorul acestei oportunități nesperate de a-și dezvolta aparatul de monitorizare. Foarte probabil, toate aceste măsuri draconice justificate de lupta contra COVID-19 vor rămâne după trecerea pandemiei. Paradoxal, acesta ar putea fi, de altfel, și efectul pe termen nedefinit al virusului exportat din China.

 

 

Fără măsuri adecvate de protecție a intimității și respectare a statului de drept, aceste tehnologii pot fi reutilizate pentru represiuni de ordin politic.

Michael Abramowitz

×