x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe COVID-19 scoate din luptă toate armatele lumii

COVID-19 scoate din luptă toate armatele lumii

de Şerban Mihăilă    |    13 Apr 2020   •   09:53
COVID-19 scoate din luptă toate armatele lumii
Sursa foto: Lance Cpl. Kolby Leger/31st Marine Expeditionary Unit

Aflate în derulare, conflictele militare din întreaga lume trebuie să se adapteze din mers efectelor devastatoare ale unui inamic invizibil și, în consecință, mult mai periculos decât adversarii de pe câmpul de luptă. COVID-19 a schimbat total strategia comandanților militari, obligați să amâne toate manevrele planificate de la începutul anului și să-și prioritizeze activitățile în funcție de noi concepte, precum „distanțarea socială a trupelor” și utilizarea soldaților pe post de poliție, în vederea impunerii restricțiilor interne de deplasare și carantină adoptate de propriile guverne. 

 

Unele armate, precum cea americană, forța militară cea mai impresionantă a planetei, și-au înghețat toate operațiunile din exteriorul granițelor pentru a nu-și contamina trupele. De teamă să nu aducă noul coronavirus acasă, US Army a decis, pe 27 martie, să-și oprească toate operațiunile din lume. Cu excepția retragerii din Afganistan, aflată în plină derulare, toate desfășurările și călătoriile militarilor americani din afara granițelor țării sunt suspendate pentru 60 de zile, în cea mai drastică decizie luată până acum de Pentagon. Alături de SUA, din această categorie face parte și Arabia Saudită, care a oprit pentru moment luptele din Yemen, din cauza pandemiei. Îngrijorată de răspândirea rapidă a virusului ucigaș, coaliția condusă de saudiți, care se înfruntă cu rebelii houthi susținuți de Iran, a declarat, săptămâna trecută, o încetare temporară a focului, după cinci ani de război sângeros. Rebelii au respins însă oferta Riadului, calificând-o drept o „strategie” și au anunțat continuarea luptelor. La rândul său, ONU a cerut oprirea conflictului militar, în condițiile în care, săptămâna trecută, Yemenul a confirmat primul caz de COVID-19, iar Iranul și Arabia Saudită, motoarele războiului yemenit, luptă din greu acasă pentru oprirea pandemiei. O răspândire a virusului în Yemen, țară a cărei sistem sanitar este oricum distrus de război, ar însemna o catastrofă de amploare, avertizează ONU. În schimb, în Libia, devastată de războiul civil, nu există nicio șansă de încetare a focului, forțele rivale intensificând luptele, într-un moment în care diplomația internațională este preocupată doar de virusul provenit din China. Asediul asupra capitalei Tripoli s-a soldat cu bombardarea uneia dintre puținele unități medicale pentru combaterea COVID-19 și rănirea unui doctor aflat în timpul unei operații. De asemenea, a fost atacat un convoi cu echipamente militare și de protecție. În India, aflată pe un butoi de pulbere la granița cu Pakistanul, armata a interzis recrutările și a oprit deplasările între cazărmi, cu excepția unor situații speciale. De asemenea, au fost oprite toate exercițiile militare. Citat de AP, generalul Vinod Bhatia, unul dintre strategii armatei indiene, a remarcat: „Toți militarii construiesc scenarii, dar nu a existat niciun scenariu gândit pentru acest dezastru!”. În Coreea de Sud, una dintre țările cele mai afectate de virus, armata s-a dovedit un element vital pentru încetinirea ritmului de contaminare. Peste 450 de medici militari și circa 3.000 de soldați au fost desfășurați pentru a trata pacienți, a impune carantina, a-i localiza pe cei infectați și a produce măști. Concomitent, Seulul și-a amânat exercițiile militare anuale comune cu SUA și a interzis majorității soldaților să-și părăsească unitățile.

Cooperare inedită

Înaintea pandemiei, armata israeliană era cu ochii pe milițiile Hezbollah din Liban, lansa raiduri sporadice asupra unor obiective militare iraniene din Siria și riposta la tiruri din Gaza. Acum, soldații săi sunt mobilizați pentru a ajuta poliția să impună carantina și oferă asistență atât bătrânilor, cât și copiilor personalului medical. Armata a anulat permisii și a izolat grupuri de militari. Mai mult, virusul pare să fi deschis ușa unei cooperări limitate între statul evreu și palestinienii afectați, la rândul lor, de virusul ucigaș.

 

Toți militarii construiesc scenarii, dar nu a existat niciun scenariu gândit pentru acest dezastru!

Vinod Bhatia, general indian

 

 

 

 

×