x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cozi la Vatican: 65.000 de oameni au trecut pe la sicriul fostului papă Benedict al XVI-lea

Cozi la Vatican: 65.000 de oameni au trecut pe la sicriul fostului papă Benedict al XVI-lea

de Redacția Jurnalul    |    02 Ian 2023   •   23:30
Cozi la Vatican: 65.000 de oameni au trecut pe la sicriul fostului papă Benedict al XVI-lea
Sursa foto: Hepta

Trupul papei emerit Benedict al XVI-lea a fost depus luni în Bazilica Sfântul Petru, în timp ce zeci de mii de oameni au stat la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu pontifului care a șocat lumea prin retragerea sa în urmă cu un deceniu, transmite AP.

Oficialii italieni declaraseră că cel puțin 25.000-30.000 de persoane vor veni luni la Bazilica Sfântul Petru, dar până la sfârșitul zilei aproximativ 65.000 de persoane au trecut pe lângă sicriu, a precizat Vaticanul.

Luni dimineața, înainte ca credincioșilor de rând să li se permită accesul în bazilică, au fost spuse rugăciuni, iar cardinalul Mauro Gambetti a stropit cu apă sfințită.

Puțin după ora 9.00, ușile bazilicii au fost deschise pentru ca publicul să îi poată aduce un omagiu răposatului suveran pontif, care s-a retras din papalitate în 2013 - primul papă care a făcut acest lucru în ultimii 600 de ani.

Filippo Tuccio, în vârstă de 35 de ani, a declarat că a venit de la Veneția cu un tren de noapte.

„Am vrut să-i aduc un omagiu lui Benedict, deoarece a avut un rol cheie în viața și educația mea”, a declarat Tuccio, potrivit AP. „A fost foarte important pentru mine: pentru ceea ce sunt, pentru modul meu de gândire, pentru valorile mele”, a adăugat acesta.

Printre cei care au venit la bazilică s-a aflat și cardinalul Walter Kasper, care a fost șeful biroului pentru unitatea creștinilor de la Vatican în timpul papalității lui Benedict. Acesta a spus că Benedict a lăsat o „amprentă importantă” asupra teologiei și spiritualității, dar și asupra istoriei papalității prin curajul său de a se da la o parte.

„Această demisie nu a fost un semn de slăbiciune, ci un semn de putere, de măreție, pentru că a văzut că nu mai era la înălțimea provocărilor de a fi papa”, a spus Kasper.

Bazilica va fi deschisă publicului marți și miercuri, înainte de funeraliile de joi dimineață, care vor fi conduse de Papa Francisc, în Piața Sfântul Petru. Funeraliile vor fi marcate de simplitate, a precizat Vaticanul. Autoritățile au declarat că se așteaptă ca aproximativ 60.000 de persoane să vină la slujbă.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×