x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Craciun încărcat în SUA, cu Guvernul aproape de încetarea activității și ajutorul anti-COVID incert

Craciun încărcat în SUA, cu Guvernul aproape de încetarea activității și ajutorul anti-COVID incert

25 Dec 2020   •   18:30
Craciun încărcat în SUA, cu Guvernul aproape de încetarea activității și ajutorul anti-COVID incert

Donald Trump își petrece Crăciunul la Palm Beach, în timp ce mulți americani își pot pierde ajutoarele de șomaj și o oprire parțială a activității guvernului se apropie săptămâna viitoare, în condițiile în care președintele nu a semnat un pachet financiar de 2,3 trilioane dolari, relatează Reuters.

Președintele ales Joe Biden, a cărui victorie Trump încă refuză să o recunoască la aproape două luni după alegerile din 3 noiembrie, își petrece ziua acasă la Delaware și nu participă la evenimente publice, scrie Mediafax

Între timp, Congresul, care în mod normal este liber în ultima săptămână din decembrie, se pregătește să revină la muncă.

Luni, după weekendul de Crăciun, Camera Reprezentanților este programată să voteze în privința vetoului lui Trump asupra proiectului de lege privind programul de apărare al țării, în valoare de 740 miliarde de dolari. Dacă votul din Cameră va avea succes, Senatul ar putea să voteze marți.

Lupta pentru pachetul de cheltuieli guvernamentale și de ajutor vine în timp ce americanii se confruntă cu un sezon fără precedent, pe fondul unei pandemii care ucide un număr record de oameni. Aproape 320.000 de americani au murit de COVID-19 în acest an, iar numărul zilnic al deceselor este în repetate rânduri de peste 3.000.

În ajunul Crăciunului, Trump a jucat golf în West Palm Beach, Florida și a postat pe Twitter o serie de nemulțumiri, repetând afirmațiile legate de rezultatul alegerilor, inclusiv una adresată republicanilor din Senat, pe care îi acuză că l-au abandonat, deoarece mulți îl recunosc acum public pe Biden ca învingător.

Trump a emis zeci de grațiere în această săptămână, inclusiv foștilor asistenți condamnați pentru obstrucționarea unei anchete federale asupra legăturilor lui Trump cu Rusia și patru agenți de securitate privați condamnați pentru uciderea unor civili irakieni neînarmați.

Trump i-a uimit pe membrii ambelor partide, când a anunțat în mod neașteptat săptămâna aceasta că nu susține proiectul de lege în valoare de 2.300 de miliarde de dolari, un pachet care a avut nevoie de luni de negocieri în Cameră și Senat. Proiectul de lege prevede 892 miliarde de dolari ajutoare pentru coronavirus și 1.400 dde miliarde de dolari pentru activitatea guvernului.

Trump, care a fost reprezentat în negocierile cu parlamentarii de către secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin și nu s-a opusînainte de voturile Camerei și Senatului, s-a plâns că pachetul alocă prea mulți bani pentru interese speciale și ajutor extern și a spus că suma de 600 de dolari prevăzută ca plată directă către majoritatea americanilor este prea mică, solicitând să fie mărită la 2.000 de dolari.

Fără semnătura lui Trump, aproximativ 14 milioane de persoane își pot pierde ajutoarele de șomaj sâmbătă, iar shutdown-ul guvernamental va începe marți.

 

×
Subiecte în articol: donald trump craciun