x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Președintele controversat al Venezuelei a mutat Crăciunul pe 1 octombrie

Președintele controversat al Venezuelei a mutat Crăciunul pe 1 octombrie

de Redacția Jurnalul    |    04 Sep 2024   •   07:45
Președintele controversat al Venezuelei a mutat Crăciunul pe 1 octombrie
Sursa foto: Hepta

Nicolas Maduro, liderul controversat al Venezuelei, a anunțat că Crăciunul va începe oficial pe 1 octombrie în țara sa. Declarația a fost făcută luni, în cadrul emisiunii sale săptămânale de televiziune.

„Septembrie miroase a Crăciun!", a exclamat Maduro.

„În acest an, voi decreta începerea Crăciunului la 1 octombrie. Crăciunul a sosit pentru toată lumea, în pace, bucurie și securitate!".

Decizia nu este una singulară. În 2022, Maduro a stabilit startul sărbătorilor pe 1 noiembrie, iar în 2021, în plină pandemie de Covid-19, Crăciunul a început oficial pe 4 octombrie, notează CNN.

Conferința episcopală venezueleană a reacționat prompt, criticând decizia. „Crăciunul începe pe 25 decembrie", au subliniat reprezentanții Bisericii, avertizând că sărbătoarea „nu trebuie să fie folosită în scopuri politice sau propagandistice".

Anunțul vine într-un context politic tensionat. Recent, Venezuela a organizat alegeri prezidențiale, în urma cărora Maduro și-a asigurat un al treilea mandat. Rezultatul a fost contestat atât în țară, cât și pe plan internațional.

Opoziția, condusă de Edmundo Gonzalez, susține că alegerile au fost fraudate. Ei au publicat online fișe de numărare a voturilor care, potrivit unor experți, ar indica o înfrângere a lui Maduro.

Ca răspuns, autoritățile venezuelene au emis un mandat de arestare pe numele lui Gonzalez, acuzându-l de „infracțiuni asociate terorismului".

Protestele stradale au fost reprimate dur. Aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, iar Maduro a ordonat deschiderea a două noi închisori pentru a găzdui manifestanții reținuți.

În paralel, SUA și alte țări vecine cer Venezuelei să prezinte date detaliate privind votul pentru a verifica rezultatul alegerilor. În plus, autoritățile americane au confiscat recent un avion folosit de Maduro pentru deplasări internaționale.

(sursa: Mediafax)

×