x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Craciun tensionat - Cu gandul la pace

Craciun tensionat - Cu gandul la pace

de Irina Cristea    |    27 Dec 2006   •   00:00
Craciun tensionat  -  Cu gandul la pace

Liderii lumii au lansat, de Craciun, mesaje de pace si stingere a conflictelor. Ele au fost ascultate atat de credinciosii adunati la Vatican, dar si de militarii detasati pe fronturi sangeroase.

Mesaje pentru incetarea conflictelor. Liderii lumii au lansat, de Craciun, mesaje de pace si stingere a conflictelor. Ele au fost ascultate atat de credinciosii adunati la Vatican, dar si de militarii detasati pe fronturi sangeroase.

Nu toti crestinii au sarbatorit Nasterea Mantuitorului alaturi de familie, de bradul impodobit si cu masa plina de bunatati. In Afganistan, Kosovo sau Irak, puncte fierbinti in care sunt detasati si militari romani, Craciunul a aratat foarte diferit, transmite AP.

La la Vatican la Londra si pana la Canberra, cel mai important mesaj de Craciun adresat de liderii lumii a fost indemnul la pace. La incetarea conflictelor si la mai multa atentie acordata saracilor, celor exploatati si tuturor celor care duc o viata chinuita. Papa Benedict al XVI-lea a facut o trimitere clara la conflictul dintre israelieni si palestinieni, mentionat si in discursul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a facut apel la toleranta religioasa si la mai mult respect intre generatii.

In acest timp, militarii care mentin pacea sau lupta pe diverse fronturi au petrecut Craciunul asa cum au stiut mai bine. In Afganistan, trupele internationale s-au imbracat in Mos Craciun sau in reni si le-au impartit copiilor dulciuri si caciuli rosii cu mot alb. In Partes, un sat cu populatie sarba din Kosovo, militarii s-au trezit asaltati de copii cand au deschis o cutie plina cu jucarii. Le-au impartit micutilor papusi, masinute, jocuri de sah, acuarele si au ras vazandu-i cum isi compara darurile si se mai cearta pe cateva dintre ele.

Sarbatoare trista. Nici in alte zone de pe glob oamenii nu au petrecut Craciunul asa cum erau obisnuiti. In Sri Lanka, cea mai mare parte a populatiei n-a avut parte de tort sau prajituri, chinuindu-se cu greu sa incropeasca o masa. Asta pentru ca, la doi ani de la devastatorul tsunami care a maturat insula, pretul oualor si al untului a crescut de sase ori, iar inflatia este galopanta.

O dovada de toleranta a fost aparitia in principalul cotidian de limba engleza din China a unei fotografii de la masa de Craciun din Shanghai. "Cultura noastra nationala nu va pali doar pentru ca oamenii petrec si de sarbatorile straine", se arata intr-un articol, ca replica la apelurile la rezistenta in fata sarbatorilor "importate", tot mai populare in China.
×
Subiecte în articol: externe