x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criminalul din Utoya se numeşte Anders Behring Breivik, este blond, are ochi albaştri şi este antimusulman

Criminalul din Utoya se numeşte Anders Behring Breivik, este blond, are ochi albaştri şi este antimusulman

23 Iul 2011   •   06:41
Criminalul din Utoya se numeşte Anders Behring Breivik, este blond, are ochi albaştri şi este antimusulman

91 de oameni si-au pierdut viata in cele doua atacuri care au avut loc vineri la Oslo. Barbatul arestat ieri pentru dublul atac se numeste Anders Behring Breivik si, potrivit politiei de la Oslo, a fost pus sub acuzare. Un oficial din fortele de ordine a declarat ca actiunile norvegianului sunt definite drept terorism.

Principalul suspect in cazul atacurilor de la Oslo a recunoscut ca a deschis focul

Seful politiei norvegiene, Sveinung Sponheim, a declarat ca suspectul, Anders Behring Breivik, in varsta de 32 de ani, coopereaza cu anchetatorii, explicand ca interogatoriul se desfasoara cu dificultate.

Breivik a fost plasat in stare de arest si pus sub acuzare pentru acte de terorism.
Barbatul arestat dupa comiterea atacurilor de la Oslo a recunoscut ca a deschis focul pe Insula Utoya. Politia cauta in continuare cadavre in cladirile din centrul capitalei vizate de explozia de vineri dupa-amiaza, cel putin patru persoane fiind disparute.

Bilantul atacurilor de la Oslo a ajuns la 92 de morti, dar cel putin patru persoane sunt in continuare date disparute, anunta politia norvegiana.

Cel putin 85 de persoane au fost ucise in atacul armat din tabara de tineret de pe Insula Utoya.

Atacul cu bomba din centrul capitalei, soldat cu sapte morti, a fost provocat de o masina-capcana, au comunicat autoritatile. Politia norvegiana incearca sa afle daca suspectul arestat dupa atacurile de la Oslo a avut complici Politia norvegiana incearca sa afle daca suspectul arestat dupa atacul armat de pe Insula Utoya a avut complici, informeaza CNN.

"Nu suntem siguri ca a fost o singura persoana, pe baza declaratiilor martorilor credem ca ar putea fi mai multi atacatori", a declarat seful politiei norvegiene.

"O persoana a fost arestata, dar este greu sa spunem daca a actionat singura sau daca au fost un grup", precizeaza oficialul citat.

Potrivit autoritatilor norvegiene, bilantul atacurilor comise vineri in regiunea Oslo a ajuns la 92 de morti, 85 de victime fiind inregistrate in tabara laburista de pe Insula Utoya, iar sapte in atacul cu bomba din centrul capitalei.

Anders Behring Breivik s-a nascut la 13 februarie 1979, este cetatean norvegian, blond, are ochi albastri si este antimusulman. Fitness-ul era, de altfel, una dintre pasiunile sale. Cealalta, marturisita pe pagina de Facebook - vanatoarea. Se mutase de curand din capitala in oraselul Rena, de la vest de Oslo, unde avea inregistrata din 2009 o companie agricola sub numele de "Breivik Geofarm" care se ocupa de cultivarea legumelor. Este posibil sa fi folosit aceasta companie drept paravan pentru a obtine legal marile cantitati de ingrasamant artificial si alte substante chimice pe care ulterior le-a folosit ca sa fabrice explozibil.

Oficialii au spus ca este un extremist de dreapta. El insusi se descria ca "nationalist", "crestin", "conservator", scrie realitatea.net. In discutiile politice pe care le purta, se impotriva multiculturalismului. Spunea ca lupta ideologica din prezent nu mai este intre socialism si capitalism, ci intre nationalism si internationalism. Are multe comentarii postate pe un site norvegian cu orientare antiislamica si dispretuia presa pentru ca nu era suficient de critica la adresa islamului. Pare sa figureze si intr-o loja masonica, iar pe pagina sa de Facebook si-a exprimat simpatia pentru Winston Churchill si pentru eroul norvegian al rezistentei antinaziste din al Doilea Razboi Mondial Max Manus.

Potrivit tabloidului VG, Breivik nu avea cazier, doar cateva amenzi de circulatie. Avea inregistrate pe numele sau un pistol Glock si doua tipuri de pusca.

Breivik a fost arestat vineri seara in legatura cu cel mai sangeros atac care a avut loc pe teritoriul Norvegiei de la al Doilea Razboi Mondial. Politia spune ca dublul atac, din capitala si de pe insula Utoya, are proportii catastrofale.

O bomba de mare putere a explodat vineri dupa-amiaza in apropiere de sediul Guvernului, omorand cel putin sapte persoane si ranind peste 100, potrivit unui bilant inca provizoriu. La doua ore dupa aceea, un barbat imbracat in uniforma de politist a debarcat pe insula Utoya, aflata la 40 de minute de capitala, unde erau stransi intr-o sala aproape 700 de tineri care participau la o tabara de vara a Partidului Laburist aflat la putere. Barbatul a deschis focul cu o mitraliera, nediscriminatoriu, si presa norvegiana relateaza ca inainte de a trage falsul politist le-ar fi cerut permisiunea tinerilor sa se li se adreseze.

Au urmat scene de cosmar, multi tineri s-au ascuns dupa tufisuri, in closete sau sub paturi, s-au urcat in copaci sau au sarit in apa, ca sa scape. Altii au crezut ca e un exercitiu si chiar au venit inspre atacator. I-a urmarit pana la maluri pe cei care incercau sa fuga inot, strigand la ei: "O sa va omor pe toti". O fotografie facuta in timpul atacului, care circula pe internet, il arata pe suspect cu vesta de salvare, tragand din apa asupra tinerilor care se aflau pe mal.

Anders Behring Breivik risca o pedeapsa de pana la 21 de ani de detentie.

×
Subiecte în articol: norvegia atentat utoya atac armat