x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criminalul Italiei "de plumb" încaieră Italia cu Brazilia.

Criminalul Italiei "de plumb" încaieră Italia cu Brazilia.

de Sînziana Stancu    |    10 Iun 2011   •   13:20
Criminalul Italiei "de plumb" încaieră Italia cu Brazilia.

Ministrul de Externe italian Franco Frattini a decis “rechemarea temporara la Roma pentru consultari' a ambasadorului sau din Brazilia, Gherhardo La Francesca, aflat la post la Brasilia, informeaza AFP. Decizia Romei intervine dupa ce autoritatile braziliene au decis eliberarea din inchisoare a lui Battisti si au refuzat cererea de extradare formulata de Roma impotriva criminalului italian, condamnat in Italia, in contumacie, in 1993, la inchisoare pe viata pentru uciderea a patru persoane si pentru complicitate la crima, la sfarsitul anilor ‚70, ani cunoscuti in istoria contemporana ca fiind anii “de plumb' ai terorismului. Battisti, in varsta de 56 de ani, s-a declarat “nevinovat' pentru acuzatiile ce i s-au adus.

Rechemarea ambasadorului italian din Brazilia a fost decisa “pentru aprofundarea, in comun cu celelalte institutii competente,a aspectelor tehnice si juridice referitoare la aplicarea acordurilor bilaterale existente, in vederea inaintarii unei actiuni in recurs, in fata instantelor judiciare internationale', a precizat intr-un comunicat de presa insusi ambasadorul de la Brasilia.

Roma anuntase inca de joi, imediat dupa decizia autoritatilor braziliene de eliberare a lui Battisti, ca va inainta recurs impotriva acesteia in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga, instanta competenta sa solutioneze litigiile intre diferite tari. In cazul lui Battisti, Italia considera ca Brazilia a incalcat un tratat bilateral cu Italia privind extradarile. In 2009, Curtea Suprema de Justitie a Braziliei decisese extradarea criminalului italian, insa Battisti a scapat prin semnatura presedintelui de atunci al tarii, Luiz Inacio Lula da Silva, care nu a validat decizia inaltilor magistrati brazilieni. Joi insa, cand aceeasi instanta a judecat cereea de extradare, s-a folosit de hotararea precedenta, motivandu-si actuala sentinta prin faptul ca decizia anterioara a fostului presedinte brazilian nu poate fi contestata. In consecinta, judecatorii l-au absolvit pe Battisti de extradare, eliberandu-l si din inchisoare, unde statea din 2007, dupa arestarea sa la Rio de Janeiro. Unul dintre cei trei judecatori brazilieni care au votat, joi, impotriva deciziei de eliberare si de scutire de extradare a criminalului, Luiz Fux, a declarat : “Miza acestui proces este suveranitatea nationala. Este foarte simplu. Curtea a hotarat ca preseduintele Repoublicii poate decide'. Italienii nu au avut insa aceeasi parere. Ministrul Tineretului, Giorgia Meloni, a denuntat refuzul Braziliei de extradare a lui Battisti ca fiind “unul din nenumaratele gesturi de umilire a familiilor victimelor criminalului'.

Arestat in Italia, in 1979, cand milita in cadrul micii grupari a “Proletarilor inarmati pentru Comunism, (PAC)', Battisti fusese condamnat la 12 ani de inchisoare. A evadat in 1981 si a fugit mai intai in Mexic, apoi in Frata, unde devenise autor de romane politiste si, in final, in Brazilia.

×