x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza de la Fukushima, la G8.

Criza de la Fukushima, la G8.

23 Mai 2011   •   13:18

Premierul nipon Naoto Kan va incerca sa-i convinga pe partenerii sai din G8, in cadrul summitul din aceasta saptamana din Franta, ca Japonia va reusi sa rezolve cea mai grava catastrofa nucleara din ultimii 25 de ani, informeaza luni AFP si Agerpres.

Progresele pentru stabilizarea centralei nucleare sunt mult prea lente, sustin analistii. Operatorul Tokyo Electric Power (Tepco) a dat asigurari ca pana in ianuarie 2012 reactoarele vor fi racite, insa problemele aparute in ultima vreme par a fi suficient de grave incat sa prelungeasca acest dead-line.

Naoto Kan vrea o reforma a industriei nucleare si o reorganizare a organelor de control ale Guvernului, in incercarea de a obtine increderea internationala in filiera nucleara japoneza. Tepco este criticat pentru ca nu a luat masuri suficiente in fata pericolului unui seism si al unui tsunami. Recentele inspectii conduse de Tepco au confirmat ceea ce se temeau expertii: barele de combustibil din centrul reactorului, care ar trebui in mod normal sa fie in totalitate scufundate, s-au topit dupa ce au fost prea mult timp expuse la aer din cauza unei pene a sistemului de racire hidraulic. Situatia la reactoarele 2 si 3 este identica.
potrivit ministrului Economiei, Kaoru Yosano, Guvernul ar putea fi nevoit sa cheltuie intre 10 si 15 trilioane de yeni (184 de miliarde de dolari) pentru reconstructia tarii dupa seismul urmat de tsunami din martie care a devastat nord-estul arhipelagului, relateaza Reuters, citat de Agerpres. Executivul nipon ar putea fi nevoit sa emita obligatiuni pentru a suporta costurile si va trebui sa gaseasca si caile de a rascumpara sumele imprumutate astfel.
Pagubele provocate de cutremur au impins Japonia in recesiune, economia contractandu-se mai mult decat se anticipa in primul trimestru al anului, tendinta care se va mentine se pare si in lunile aprilie-iunie. Guvernul nipon a reusit sa obtina acordul parlamentului la inceputul lunii pentru o suplimentare de buget de 4.000 miliarde de yeni pentru suporta costurile imediate ale tragediei. In prezent, Executivul face planuri pentru a doua suplimentare de buget, desi parlamentarii nu s-au pus inca de acord asupra modului in care vor acoperi cheltuiala, noteaza Reuters.

×