Indonezia, una dintre cele mai bogate ţări din lume în ceea ce priveşte viaţa sălbatică, pierde în fiecare zi resurse extrem de importante prin defrişări şi distrugerea recifurilor de corali. În această situaţie numeroase specii unice indoneziene sunt ameninţate cu dispariţia, informează Agerpres.
Mediul natural oferă o serie de elemente de importanţă maximă pentru economie, de la apă potabilă la zone de pescuit bogate şi zone împădurite care acţionează ca nişte filtre pentru curăţarea aerului, elemente sau “servicii” de care de obicei nu se ţine cont în economiile moderne, susţin oamenii de ştiinţă.
Pierderea acestor “servicii” şi dispariţia diferitelor specii de viaţă ameninţă viitorul planetei, iar în Indonezia, pierderea biodiversităţii a atins nivelul de criză, conform oamenilor de ştiinţă care participă în această săptămână la un seminar cu privire la biodiversitatea din zonele tropicale, desfăşurat la Bali.
“Motivul pentru care Indonezia trece printr-o criză atât de gravă este că are o biodiversitate extrem de bogată. Este probabil pe locul doi în ordinea importanţei, după Brazilia, într-un clasament al biodiversităţii” conform lui Terry Sunderland de la Centrul internaţional pentru cercetări forestiere din Bagor (Indonezia).
“Având în vedere că arhipelagul indonezian numără 17.000 de insule, pe unele dintre acestea s-au dezvoltat o serie de ecosisteme unice”, adevărate comori ale biodiversităţii, a mai adăugat el.
Un alt participant la seminar, doctorandul Bronwen Powell, specialist în păduri, avertizează la rândul său că defrişările pot avea efectul creşterii gradului de expunere a oamenilor la o serie de boli transmise de maimuţe (aşa cum a fost cazul HIV/SIDA) şi duc la dispariţia unui număr important de specii de plante cu efecte medicinale.
“Un număr uriaş de compuşi farmaceutici folosiţi de medicină au fost descoperiţi în plante şi multe dintre aceste specii de plante sunt ameninţate de dispariţie. Din acest motiv este posibil să pierdem potenţiale tratamente care ar învinge cancerul”, susţine el.
Conform ONU, pierderile anuale rezultate în urma defrişărilor sunt estimate între 2.000 de miliarde şi 4.500 de miliarde de dolari anual.
Conform lui Terry Sunderland, valoarea de piaţă a biodiversităţii, dacă includem produsele farmaceutice, agricultura dar şi produsele cosmetice, este de aproximativ 500 de miliarde de dolari, aproximativ egală cu valoarea de piaţă a întregii industrii petrochimice.
Liderii mondiali au căzut de acord în 2002 să reducă semnificativ pierderile de biodiversitate până în 2010, însă conform ONU acest obiectiv este departe să fie atins iar planeta se îndreaptă spre un posibil colaps al ecosistemelor.
Citește pe Antena3.ro