x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza grecească. Hollande şi Obama vor să-şi "conjuge eforturile pentru reluarea discuţiilor"

Criza grecească. Hollande şi Obama vor să-şi "conjuge eforturile pentru reluarea discuţiilor"

29 Iun 2015   •   19:17
Criza grecească. Hollande şi Obama vor să-şi "conjuge eforturile pentru reluarea discuţiilor"

Preşedinţii francez şi american, François Hollande şi Barack Obama, au convenit luni, în cursul unei discuţii telefonice, să-şi 'conjuge eforturile pentru a favoriza o reluare a discuţiilor' în privinţa crizei greceşti, transmite AFP, citând surse din anturajul şefului statului francez.

Cei doi lideri 'au convenit să-şi conjuge eforturile pentru a favoriza o reluare a discuţiilor, spre a permite cât mai rapid posibil o rezolvare a crizei şi a asigura stabilitatea financiară a Greciei', au indicat sursele.

Negocierile care opun guvernul grec creditorilor internaţionali ai statului, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, au luat o turnură dramatică sâmbătă, după ce premierul elen Alexis Tsipras a anunţat convocarea unui referendum pentru data de 5 iulie asupra planului de ajutor financiar propus de creditori. Reacţionând la acest anunţ surpriză, zona euro a decis să nu mai prelungească asistenţa pentru Grecia.

Aceasta riscă să intre în incapacitate de plată, în lipsa fondurilor necesare pentru achitarea marţi, 30 iunie, a unei tranşe de 1,5 miliarde de euro către FMI, dată după care se profilează posibilul scenariu al ieşirii Greciei din zona euro.

Luni, guvernul de la Atena a dat publicităţii textul întrebării pe care o va adresa cetăţenilor la referendumul de duminică. Potrivit agenţiei Reuters, grecii vor fi chemaţi să decidă dacă 'Ar trebui ca propunerea care a fost prezentată de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la reuniunea Eurogrupului din 25 iunie, 2015, care constă din două părţi care împreună alcătuiesc propunerea cuprinzătoare, să fie aprobată?'. Prima căsuţă de răspuns este 'Nu', deasupra celei cu 'Da'.

Guvernul condus de Alexis Tsipras, care a respins propunerea creditorilor drept contrară angajamentelor sale electorale, i-a îndemnat pe cetăţeni să voteze 'Nu'.

În replică, lideri din zona euro, printre care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, şi premierul italian Matteo Renzi au fost foarte fermi în a arăta că un vot negativ la consultarea de duminică echivalează cu o respingere a apartenenţei la zona de uniune monetară.

×