x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criză imobiliară gravă în Germania

Criză imobiliară gravă în Germania

de Redacția Jurnalul    |    05 Iul 2023   •   22:32
 Criză imobiliară gravă în Germania
Sursa foto: Hepta

Piaţa imobiliară comercială din Germania s-a prăbuşit la cel mai scăzut nivel din 2017 încoace, cel mai recent semn al turbulenţelor provocate de creşterea ratelor dobânzilor, scrie Business Magazin, care citează Bloomberg.

Volumul tranzacţiilor din prima jumătate a anului 2023 a scăzut cu 50% faţă de cele şase luni precedente, până la 14,9 miliarde de euro (16,2 miliarde de dolari), potrivit cifrelor furnizate de compania imobiliară JLL. Cifra a fost cu aproximativ două treimi sub media din ultimii cinci ani.

Stagnarea din Germania reflectă evoluţiile din alte ţări europene, precum Suedia, Irlanda şi Regatul Unit. Pieţele de proprietăţi comerciale au intrat în blocaj, deoarece cumpărătorii şi vânzătorii se luptă să ajungă la un acord asupra preţurilor.

Creşterea ratelor dobânzilor a dus la creşterea costurilor de împrumut, ceea ce i-a determinat pe potenţialii investitori imobiliari să ceară randamente mai mari. Acest lucru are ca rezultat preţuri de ofertă mai mici, iar proprietarii se împotrivesc acordării unor reduceri serioase faţă de valorile contabile după un deceniu de câştiguri.

Există semne că ritmul de contracţie al pieţei încetineşte, iar scăderile de la an la an devin mai puţin severe, potrivit datelor JLL. Oprirea scăderilor de preţ ar fi primul pas spre o eventuală revenire.

Certitudinea cu privire la viitoarea traiectorie a ratelor dobânzilor ar putea contribui la relansarea pieţei, facilitând găsirea unui teren comun pentru cumpărători şi vânzători. În prezent, pieţele se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să pună capăt seriei istorice de majorări ale ratelor dobânzilor în cursul acestui an.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: criza imobiliară germania