Criza nucleara declansata de ambitiile nestavilite ale guvernului de la Teheran ar putea avea un deznodamant grav daca declaratiile unui oficial NATO privind implicarea acestei organizatii intr-un eventual atac american asupra Iranului ar avea rezonanta la nivelul conducerii Aliantei nord-atlantice.
Generalul maior Axel Tüttelmann, seful Fortei aeropurtate NATO de avertizare timpurie si control, a reusit sa dea nastere unui val de consternare la sediul central din Bruxelles, dupa ce a lasat sa se inteleaga ca organizatia va fi implicata intr-o viitoare lovitura militara impotriva Iranului. "Noi vom fi primii chemati daca Consiliul NATO va decide ca participam", a spus Tüttelmann. Desigur, NATO ar prefera ca accentul sa fie pus pe "daca", scrie cotidianul britanic The Times, care adauga ca declaratiile generalului dezvaluie pentru prima data ca alianta militara ar putea juca un rol de sustinere daca America va lansa atacuri aeriene asupra unor locatii nucleare iraniene. Aceste posibile atacuri nu sunt o noutate, se vorbeste de mult pe culoarele Casei Albe despre posibile scenarii de contracarare a puterii nucleare ce se dezvolta in Iran. Desi aceasta tara insista ca are un program nuclear civil, pasnic, comunitatea internationala se teme ca, de fapt, la Isfahan, Bushehr si alte locatii suspecte se pregatesc arme nucleare. Declaratiile belicoase ale presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad, care la un moment dat chiar a vorbit despre "stergerea Israelului de pe fata pamantului", nu au ajutat nici ele la construirea unei imagini pacifiste a programului nuclear. SFIDARE SI MINCIUNI. Mai nou, dupa ce a desigilat echipamentul nuclear sensibil blocat temporar de Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) si a reluat imbogatirea uraniului, Iranul nici nu se mai oboseste sa-si "cosmetizeze" programul. Hassan Rowhani, negociatorul iranian care ar fi trebuit sa convinga la negocierile cu Marea Britanie, Franta si Germania ca Iranul are un program nuclear pasnic, s-a laudat intr-un discurs tinut in Consiliul Suprem al Revolutiei Culturale cum a pacalit europenii, construind Isfahanul chiar sub nasul lor. "Cand negociam cu europenii in Teheran instalam echipament la locatia din Isfahan. Era multa treaba de facut pentru terminarea fabricii. In realitate, doar creand o situatie de docilitate am putut termina Isfahanul", a spus cu mandrie Rowhani. "Americanii le tot spuneau europenilor: «Iranienii va mint si va insala si nu va spun tot». Europenii raspundeau: «Noi avem incredere in ei»", a detaliat negociatorul. Dezvaluirile lui Rowhani vin intr-un moment delicat pentru guvernul de la Teheran, avand in vedere ca la o intalnire a AIEA de astazi s-ar putea decide trimiterea Iranului in fata Consiliului de Securitate al ONU, pentru sanctiuni.
POSIBILITATE
|
America si Israelul au avertizat ca nu vor tolera un Iran dotat cu arme nucleare. Potrivit The Times, forte speciale israeliene opereaza deja in interiorul Iranului, pentru a identifica locatiile nucleare secrete. Israelienii opereaza de la o baza din Irak, cu aprobarea americanilor, scrie cotidianul. Pe de alta parte, implicarea SUA intr-un atac militar impotriva Iranului ar insemna marirea sferei de actiune a trupelor Pentagonului, in conditiile in care armata americana este activa deja in Afganistan si Irak, tara care in ultimele saptamani s-a aflat in pragul unui razboi civil. Daca planurile intocmite de britanici, privind retragerea completa a trupelor britanice si americane din Irak pana la inceputul anului 2007, se adeveresc, lumea s-ar putea confrunta cu un nou conflict armat, de aceasta data cu valente nucleare, in Orientul Mijlociu.
|
Citește pe Antena3.ro