x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CRIZA MASS-MEDIA - Presa din Republica Moldova, mai falsă decât cea a lui Ceauşescu

CRIZA MASS-MEDIA - Presa din Republica Moldova, mai falsă decât cea a lui Ceauşescu

de Vitalie Calugareanu    |    18 Noi 2008   •   00:00

Situaţia presei din Republica Moldova se degradează, în prag de campanie electorală, într-un ritm alarmant. Concluzia transpare nu doar din rapoartele societăţii civile, ci şi din reacţiile instituţiilor europene. Numărul celor care se opun abuzurilor puterii scade din cauza măsurilor de constrângere aplicate de guvernarea comunistă.



Rusificarea forţată a spaţiului mediatic moldovenesc nu este singura problemă majoră a presei din Republica Moldova. Potrivit ultimului clasament efectuat de organizaţia "Reporteri fără frontiere", în anul curent, Moldova a cedat 17 poziţii la capitolul "libertatea presei" faţă de anul trecut, clasându-se tocmai pe poziţia 98. Situaţia a continuat să se agraveze şi după prezentarea acestui bilanţ, instituţiile audiovizuale necomuniste confruntându-se în ultima perioadă cu probleme majore. Cele mai vizate sunt postul de radio "Vocea Basarabiei" şi redacţia locală a unui post românesc privat de televiziune. În cadrul unei dezbateri în aer liber, organizată duminică de Uniunea Jurnaliştilor din Moldova, oamenii şi-au exprimat revolta faţă de tentativa de a acuza aceste instituţii audiovizuale de promovarea unor scopuri "contrare interesului naţional" ­ apreciere ce aparţine comuniştilor şi aliaţilor lor creştin-democraţi.

CRITICI

Prezentă zilele acestea la Chişinău, europarlamentarul român Maria Petre a declarat că situaţia presei moldoveneşti este mai proastă decât era în timpul comunismului în România: "Am ascultat la radio ceva mult mai fals decât ascultam la posturile naţionale în România de dinainte de 1989 şi mi-a fost foarte clar. Într-un buletin de ştiri de 30 de minute s-a vorbit doar despre «faptele măreţe» ale Guvernului. Lipsa de libertate în zona mass-media de toate tipurile din Moldova e un proces profund nedemocratic şi periculos", a subliniat europarlamentarul român. Criza libertăţii presei în Republica Moldova a fost frecvent invocată în cadrul forurilor europene şi de europarlamentarul român Titus Corlăţean. El a cerut o monitorizare intensă din partea organismelor internaţionale a perioadei preelectorale din Republica Moldova – etapă în care are loc fraudarea alegerilor prin ideologizarea maselor.

Conform ultimului Barometru de opinie publică prezentat la Chişinău, 48% din moldoveni consideră că mass-media nu sunt libere să prezinte ştiri şi comentarii fără cenzură din partea Guvernului.


×
Subiecte în articol: externe moldova republica moldova