x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza medicamentelor lovește Statele Unite

Criza medicamentelor lovește Statele Unite

de Redacția Jurnalul    |    03 Aug 2023   •   09:30
Criza medicamentelor lovește Statele Unite
Sursa foto: Hepta

Producătorii de medicamente se pregătesc pentru anunțul guvernului american privind cele 10 medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală care vor face obiectul primelor negocieri de preț din istorie de către programul de sănătate Medicare, scrie Reuters.

Programul de sănătate Medicare acoperă 66 de milioane de persoane, potrivit a trei producători de top.

Statele Unite ar trebui să publice lista online în aproximativ o lună, dând astfel startul unui proces care s-a confruntat deja cu mai multe contestații legale.

Legea privind reducerea inflației (IRA), semnată de președintele Joe Biden și promulgată anul trecut, permite Medicare să negocieze prețurile pentru unele dintre cele mai costisitoare medicamente. Aceasta își propune să economisească 25 de miliarde de dolari pe an din prețul medicamentelor până în 2031.

Reducerea minimă a prețului de listă ar fi de 25%.

Trei producători de medicamente au declarat pentru Reuters că se așteaptă ca Medicare să publice lista pe site-ul său, fără a oferi o informare prealabilă cu privire la ceea ce ar urma să se regăsească pe ea. Doi dintre ei au spus că au cerut o notificare în avans, dar agenția nu le-a răspuns la întrebări.

Centrele americane pentru servicii Medicare și Medicaid (CMS) au refuzat să comenteze îngrijorările exprimate de companii și lipsa sa de răspunsuri.

Agenția Medicare a oferit criterii pentru includerea pe listă, cum ar fi faptul că un medicament este vândut în farmacii, nu are o concurență generică substanțială și este pe piață de cel puțin nouă ani - 13 pentru medicamentele biotehnologice mai complexe.

Producătorul american de medicamente Merck & Co se așteaptă, pe baza foii de parcurs a agenției pentru elementul de preț al medicamentelor din noua lege, ca medicamentul său pentru diabet, Januvia, să fie inclus în prima rundă de negocieri.

„Nu a existat nicio indicație din partea lor către noi - sau către oricine altcineva - ce medicamente specifice vor fi incluse”, a declarat directorul general al Merck, Rob Davis, într-un interviu.

După publicarea listei, care, conform așteptărilor producătorilor de medicamente, va avea loc la sau în apropierea termenului limită de 1 septembrie al Medicare, producătorii vor avea la dispoziție 30 de zile pentru a prezenta date despre medicamentele lor și pentru a semna acorduri de participare la negocieri.

Aceste date vor include costurile de cercetare și dezvoltare și de producție, informații privind cererile de brevet și date privind veniturile și volumul vânzărilor pentru medicamentele selectate.

Companiile au trimis scrisori către CMS, în care spun că 30 de zile este un timp nejustificat de scurt pentru a se aștepta ca acestea să prezinte datele despre medicamente pe care guvernul le va folosi pentru a determina prețurile maxime corecte pentru aceste medicamente și că o notificare în avans le-ar ajuta să se pregătească.

Producătorii de medicamente susțin că legea va afecta inovația și că le încalcă drepturile prevăzute de primul, al cincilea și al optulea amendament din Constituția SUA. Patru companii farmaceutice și două asociații industriale au intentat procese separate, dar similare, în mai multe instanțe.

În procesele lor, Bristol Myers Squibb, Johnson & Johnson și Astellas Pharma au declarat că se așteaptă să aibă medicamente pe lista guvernului în luna septembrie a acestui an.

AbbVie a declarat săptămâna trecută, în timpul unei conferințe telefonice, că analizează cu atenție posibilitatea ca medicamentul său împotriva cancerului Imbruvica, care se vinde foarte bine, să fie inclus.

(sursa: Mediafax)

×