Prima navă cu migranți deportați din Grecia a sosit, ieri, în Turcia, în cadrul acordului încheiat între Uniunea Europeană și guvernul de la Ankara. Potrivit acestei înțelegeri, migranții intrați ilegal în Grecia vor fi retrimiși în Turcia. Acordul mai prevede ca pentru fiecare migrant retrimis în Turcia, un solicitant de azil sirian să fie acceptat în UE, în limita a 72.000 de persoane. Înțelegerea este o încercare de a opri afluxul de refugiați spre Europa.
Nava a plecat ieri din insula grecească Lesbos și a ajuns în orașul Dikili, aflat pe coasta de vest a Turciei, având la bord 136 de migranți, majoritatea acestora provenind din Pakistan și Bangladesh. Alte două nave încărcate cu câteva sute de migranți urmau să ajungă, tot ieri, în porturile Dikili și Cesme. Conform BBC, îmbarcarea refugiaților în portul Lesbos a avut pe fundal câteva demonstrații de protest, în timpul cărora activiști pentru drepturile omului au scandat “Nu deportărilor” și “Rușine UE”. Aceștia susțin că Turcia nu este o țară sigură pentru migranți.
Acordul dintre Uniunea Europeană și Turcia îi vizează pe refugiații care nu au aplicat pentru obținerea de azil sau a căror solicitare a fost respinsă. Foarte mulți migranți de pe teritoriul Greciei s-au plâns, însă, de lipsa informațiilor asupra procedurile pentru obținerea de azil. În același timp, ei susțin că nu au știut că vor fi retrimiși în Turcia.
Potrivit BBC, nici Grecia și nici Turcia nu sunt încă pregătite pentru transferul de refugiați, însă s-au grăbit să respecte termenul limită prevăzut de acordul intrat în vigoare la sfârșitul lunii trecute. Grecii nu au suficient personal calificat pentru această operațiune, iar infrastructura oferită de turci este, deocamdată, rudimentară, precizează BBC.
Concomitent, Ministerul de Interne al Turciei a anunțat, ieri, că cetățenii de altă naționalitate decât siriană vor fi primiți, în timp ce sirienii vor fi trimiși în tabere de refugiați, unde îi vor înlocui pe conaționalii lor relocați direct în Europa, conform acordului dintre UE și Ankara. Pe de altă parte, organizația Amnesty International a acuzat Turcia de retrimiterea ilegală a sirienilor în țara lor de origine. Mai mult, o altă organizație, Save the Children, a calificat acordul drept “ilegal și inuman”, susținând, conform BBC, că refugiații au amenințat cu sinuciderea dacă vor fi trimiși înapoi în Turcia.
Sirieni, din Turcia în Germania
Între timp, un prim grup de 16 sirieni, din Turcia, a ajuns cu avionul, ieri, la Hanovra, în nordul Germaniei. Tot ieri, era așteptat să sosească în Germania un al doilea grup de migranți sirieni.