x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza se adânceşte în Bulgaria

Criza se adânceşte în Bulgaria

de Petio Petkov    |    23 Mai 2009   •   00:00

Ministrul bulgar al Finanţelor, Plamen Oreşearski, a avertizat că planul-anticriză al Guvernului va fi modificat ca urmare a scăderii veniturilor. Bugetul pentru anul în curs va putea fi rectificat în august sau septembrie. În primul trimestru, în locul creşterii prevăzute, produsul intern brut a scăzut cu 3,5 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar veniturile bugetare au fost cu 5% mai mici decât cele prevăzute.



A fost, totuşi, realizat un excedent de aproximativ 300 de milioane de euro ca rezultat a diminuării importurilor. Una dintre condiţiile menţinerii din 1997 a consiliului monetar şi respectiv ­ a cursului fix al levei faţă de euro, este realizarea unui exedent bugetar ce în ultimii ani a oscilat în jurul a 3%. Un eventual deficit ar putea pune în pericol stabilitatea sistemului financiar. Guvernul a redus cu 10 procente cheltuielile bugetare şi nu va majora salariile în sectorul public. Este tot mai probabilă reducerea cu încă 10 procente a cheltuielilor.

DEJA-VU AL UNUI DEZASTRU?
Liderii opoziţiei de centru-dreapta, formaţiune creditată cu cele mai mari şanse de a căştiga alegerile parlamentare din luna iulie, au cerut rectificarea bugetului pentru a fi evitate probleme şi mai grave. Preşedintele UFD, Martin Dimitrov, a declarat că scopul partidului socialist şi al partenerilor săi din coaliţia de centru-stânga este amânarea pe cât posibil a dezastrului până la alegeri. Se va putea repeta situaţia din 1996 când tot socialiştii au lăsat ţara într-o criză economică şi socială fără precedent.

×
Subiecte în articol: externe