x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Criza siriană va dura decenii, avertizează Suedia şi Polonia: "Vreţi într-adevăr să facem un alt Irak?"

Criza siriană va dura decenii, avertizează Suedia şi Polonia: "Vreţi într-adevăr să facem un alt Irak?"

09 Sep 2013   •   08:30
Criza siriană va dura decenii, avertizează Suedia şi Polonia: "Vreţi într-adevăr să facem un alt Irak?"
Suedia şi Polonia au avertizat, sâmbătă, împotriva reacţiilor impulsive faţă de criza din Siria, apreciind că orice efort internaţional pentru rezolvarea crizei necesită un angajament "pentru deceniile care vor veni", informează AFP.

"Să fim realişti. Avem o escaladare a războiului civil în tot Levantul (...) Singurul lucru despre care pot spune că ar avea o şansă rezonabilă de succes este să mergem acolo cu armatele, să rămânem 30 de ani şi să încercăm să construim o naţiune reală. Există dispoziţie pentru aşa ceva? Deloc", a declarat Carl Bildt, ministrul suedez de Externe.
  
"Este o problemă extrem de complexă. Nu există o soluţie simplă. Noi, de partea europeană, va trebui în acest caz să ne ocupăm de această parte a lumii timp de decenii pe viitor", a adăugat Bildt, care s-a exprimat în cadrul unei conferinţe regionale a NATO în capitala letonă, Riga.
  
"Vreţi într-adevăr să facem un alt Irak? Este cu adevărat o idee bună? Merită tezaurul (de război) şi sângele vărsat?", a întrebat ministrul polonez al Afacerilor Externe, Radoslaw Sikorski, în faţa unui auditoriu format în principal din experţi în politică externă, cerând o analiză "a consecinţelor înainte de a plonja".
  
Potrivit ministrului polonez, preşedintele american Barack Obama a făcut alegerea bună când a trimis problema unei acţiuni militare împotriva regimului Assad în Congres. El a acuzat în acelaşi timp Consiliul de Securitate al ONU că a eşuat în obligaţia sa de a acţiona ca "voce a întregii umanităţi".
  
"Consiliul de Securitate nu face pur şi simplu ceea ce este menit să facă, respectiv să fie în locul în care naţiuni egoiste se ocupă de interesele lor", a declarat el.
 
"Nu pot să mă gândesc la un caz mai bun în care vocea umanităţii trebuie auzită pentru a protesta faţă de utilizarea acestor arme (chimice)", a adăugat el.
  
China şi Rusia, aliaţii Siriei, şi-au folosit dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a bloca atât o acţiune militară, cât şi o procedură penală internaţională împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
 
Aliat apropiat al Statelor Unite în războaiele din Afganistan şi Irak, Polonia a exclus participarea la o intervenţie militară în Siria.


×
Subiecte în articol: siria razboi criza din siria