Croatia a primit unda verde din partea Uniunii Europene pentru a incepe negocierile de aderare la inceputul anului urmator.
Documentul final, adoptat de catre cei 25 de lideri prezenti la reuniunea la nivel inalt a Uniunii, concluzioneaza ca Zagrebul indeplineste criteriile politice necesare pentru a incepe discutiile de aderare. Membrii UE au aprobat, astfel, recomandarea Comisiei Europene, care a decis, in aprilie, ca negocierile cu Croatia pot incepe. La acel moment, Croatia a fost felicitata si pentru situatia economica, mai solida, spunea comisarul european pentru Extindere, Günther Verheugen, decat a Romaniei si Bulgariei.CERINTE. Guvernului de la Zagreb ii raman de rezolvat probleme seriose. Croatia nu va deveni membru al Uniunii daca nu gaseste o solutie pentru imbunatatirea situatiei minoritatilor, daca nu isi schimba din temelii sistemul juridic si daca nu coopereaza cu Tribunalul Penal International de la Haga. De altfel, chiar in documentul adoptat de liderii UE se arata ca Zagrebul trebuie sa-l aduca in fata justitiei pe fostul general Ante Gotovina, acuzat de crime de razboi.
IMPAS. La ora inchiderii editiei, proiectul Constitutiei continua sa-i imparta in doua tabere pe membrii UE, in timp ce in privinta viitorului presedinte al Comisiei Europene exista chiar mai multe tabere. De altfel, premierul irlandez Bertie Ahern, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE, a spus ca n-ar fi exclus ca numirea acestuia sa fie amanata, intrucat nu s-a detasat, deocamdata, un candidat care sa aiba suficienta sustinere in randul statelor membre. Daca amanarea numirii presedintelui Comisiei nu ar fi o tragedie, un nou esec in privinta Constitutiei ar putea costa scump Uniunea, incapabila sa functioneze, in forma extinsa, dupa aceleasi legi care ii asigurau bunul mers in cel mult 15 membri. (Irina Cristea)
Citește pe Antena3.ro