x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Croatia e-n pluton cu noi

Croatia e-n pluton cu noi

22 Apr 2004   •   00:00

Croatia este pe cale sa se alature oficial Romaniei si Bulgariei pe lista statelor care spera sa adere la Uniunea Europeana (UE) in 2007.

Guvernul de la Zagreb, care si-a inaintat candidatura la UE in februarie 2003, a primit unda verde din partea Comisiei Europene, care considera Croatia pregatita sa inceapa negocierile cu oficialii de la Bruxelles. De altfel, comisarul european pentru extindere, Günther Verheugen, a comentat ca fosta republica iugoslava are o economie mai solida decat Romania si Bulgaria, state care spera sa incheie negocierile de aderare la sfarsitul acestui an.

DECIZIA, IN IUNIE. Desi Comisia Europeana recomanda acceptarea Croatiei ca stat candidat la UE, Zagrebul are de asteptat girul guvernelor din Uniune. Acestea vor lua o decizie in luna iunie. Comisarul european pentru Afaceri Externe, Chris Patten, a prevenit Guvernul croat ca are mult de lucru pana cand tara va capata statutul de membru al Uniunii. „Vom munci din greu si vom face asta cu placere", a replicat ministrul croat de Externe, Miomir Zuzul. Atat Patten, cat si Verheugen, au recomandat oficialilor de la Zagreb sa nu se cramponeze de calendarul aderarii, ci sa dea atentie in primul rand reformelor ce trebuie facute.

HOPUL. Un element important de care depinde inceperea negocierilor de aderare este colaborarea dintre Guvernul croat si Tribunalul Penal International (TPI) pentru crime de razboi in fosta Iugoslavie. Marea Britanie si Olanda, tari cu mare influenta in comunitatea europeana, au criticat de multe ori autoritatile de la Zagreb pentru ca nu au reusit pana acum sa il prinda si sa il predea TPI pe fostul general Ante Gotovina, acuzat de crime de razboi.

Irina Cristea

×
Subiecte în articol: externe