x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cu cutitul la os

Cu cutitul la os

de Anca Aldea    |    16 Ian 2006   •   00:00
Cu cutitul la os

Cu aproape doua saptamani inaintea urmatoarei audieri a fostului presedinte irakian, Saddam Hussein, magistratul care prezideaza tribunalul unde este judecat "macelarul din Bagdad" si-a dat demisia. Anca Aldea

Magistratul kurd Rizkar Amin, in varsta de 48 de ani, si-a prezentat demisia in urma cu cateva zile, exprimandu-si temerile ca executivul irakian nu este in stare sa asigure desfasurarea unui proces corect. Decizia sa alimenteaza o serie de banuieli legate de veridicitatea zvonurilor conform carora la Bagdad se fac presiuni politice teribile pentru ca procesul lui Saddam sa fie judecat mai repede.

PRESIUNI. Potrivit agentiei de stiri Reuters, o sursa apropiata lui Amin a declarat ca oficialii tribunalului incearca sa il convinga sa renunte la demisie, dar magistratul pare decis sa nu se intoarca, deoarece "a avut reclamatii din partea guvernului pentru ca este prea ingaduitor in ceea ce ii priveste pe Saddam si pe coacuzatii lui". Despre presiunile politice la care este supus, judecatorul Curtii a avertizat, in repetate randuri, si seful avocatilor lui Saddam, Khalil Dulaimi.

Decizia lui Amin de a demisiona nu este foarte grava din punct de vedere tehnic, pentru ca el va fi inlocuit de un alt magistrat. Riscul consta insa in veridicitatea acuzatiilor judecatorului. Afirmatiile sale legate de interferenta guvernului in proces pot dauna serios credibilitatii Tribunalui Special Irakian. Unul dintre rezultate este evident - disparitia increderii publicului in instanta de judecata, avertizeaza Miranda Sissons de la Centrul International pentru Justitie de Tranzitie de la New York.

Presiunile politice au fost invocate si de organizatiile internationale pentru drepturile omului, care pretind ca Saddam ar putea avea un proces mai linistit in afara granitelor Irakului.

RISCURI. Asasinarea a doi dintre avocatii apararii ar trebui sa dea de gandit autoritatilor americane, care se afla in spatele executivului de la Bagdad, in contextul in care in Irak bate la usa razboiul civil intre minoritatea sunita (sustinatorii lui Saddam) si guvernul irakian (sustinatorii americanilor), condus de musulmanii siiti si etnicii kurzi. Acestia din urma nu vor decat sa-l mazileasca pe Saddam Hussein si sa-l trimita la spanzuratoare pentru crimele de care "macelarul din Bagdad" s-a facut capabil in anii domniei sale. In prima parte a procesului, Saddam este acuzat pentru crime impotriva umanitatii si pentru uciderea a 140 de siiti, in 1982.
×
Subiecte în articol: externe saddam