Soarta Grecieise afla in mainile a trei persoane. Doi nemti si un danez vor decide saptamanile viitoare daca Grecia va primi un nou ajutor financiar in valoare de 8 miliarde de euro. In caz contrar, tara va intra in faliment. Poul Thompson, reprezentantul FMI, Matthias Mors, din partea Comisiei Europene, si Klaus Masuch, reprezentantul Bancii Centrale Europene, sunt membrii comisiei de salvare a Greciei (troika). Fiecare conduce o echipa de 10-12 experti si nu este dispus sa faca nici un compromis cu autoritatile elane. De asta s-au convins si grecii, inca din prima seara in care cei trei au ajuns la Atena. Un ministru din Guvernul grec i-a invitat pe cei trei la cina. Incercand sa ii 'impresioneze', nota de plata s-a ridicat la 750 de euro. Ministrul i-a acordat chelnerului inca 50 de euro bacsis, apoi i-a transmis sa trimita nota de plata la biroul sau. A fost prima si ultima data cand cei trei au luat masa cu oficiali greci.
Paziti de bodyguarzi
Chiar daca au venit cu scopul de a ajuta Grecia, la Atena, membrii Troika sunt perceputi ca inamici, si de aceea nu isi parasesc locuintele decat in prezenta bodyguarzilor. 'Prezenta FMI in comisia de salvare a Greciei nu a fost privita cu ochi buni, chiar daca -Mister Blue Eyes-, cum il numesc grecii pe Phoul Thompson, este cel mai bun expert din cadrul FMI. Atat reprezentatii CE, cat si cei de la BCE, au doar de invatat de la el. A fost delegat in peste 29 de tari. A rezolvat probleme delicate in tari precum Rusia sau Islanda. Este un om dur, cu peste 25 de ani de experienta in domeniu, care nu se joaca cu cuvintele,' spune Jorg Asmussen, secretar de stat in Ministerul Finantelor din Germania. 'FMI este obisnuit sa rezolve situatii de criza, mai mult decat cele doua organizatii cu care conlucram', spune Thompson
'Chiar daca reprezentam trei organizatii diferite, in Grecia suntem o echipa. Mergem impreuna la sedinte, alaturi de expertii nostri. Seara ne strangem in holul hotelului si discutam problemele zilei. Deviza noastra este sa nu ne lasam divizati de greci. Cateodata mai intampinam probleme, fiindca nu ni se pun la dispozitie documentele solicitate. Din cauza demonstrantilor nu putem intra in cate un minister si atunci reprogramam intalnirile intr-o alta locatie', spune Mathias Mors, reprezentantul Comisiei Europene.
'Guvernul grec intelege ca mai sunt foarte multe schimbari de facut. In acelasi timp, creste oboseala politica si sociala in Grecia. Noi suntem in Grecia ca sa ii ajutam sa isi rezolve probleme cu datoriile, sa se puna in vigoare reformele din economie, in speranta ca locuitorii Greciei vor avea, in curand, alte perspective ocupationale si economice', considera Masuch.
'Faptul ca mergem doar cu masinile, ca suntem paziti permanent de diferiti agenti, este partea urata a muncii noastre. Oamenii isi exprima frustrarile intr-un mod neplacut uneori', explica Thompson 'Suntem de peste un an in Grecia. Am vazut si inteles multe lucruri. Am vazut multi ministri venind si plecand, dar politica Greciei si greselile Guvernului raman aceleasi. Troika nu poate accepta asa ceva. Cateodata avem impresia ca nu e in interesul lor sa fie salvati, ca sunt impotriva noastra', considera cei trei.
"Masuch e un om foarte dur. El nu accepta un refuz si nici nu sta la povesti. El vrea sa vada ca grecii se tin de treaba si isi respecta promisiunile. Nu se intimideaza de un ministru, il intrerupe si trece la subiect', este caracterizat Masuch de colegii din Troika.
"Grecii au impresia ca ajunge sa faca legi, insa implementarea lor dureaza, mai ales ca deseori lipsesc structurile necesare, cum ar fi cele pentru administrarea impozitelor. Grecia a uitat ani de zile de reforme si a trait peste posibilitatile ei', spune Mors
Grecia sta intr-o intersectie. Este evident ca programul nu va intra in vigoare, daca autoritatile elene nu vor alege calea reformelor mult mai dure. Grecia face doi pasi inainte si unul inapoi', a concluzionat Thompson.